Сбогом, досадно акне!

2013-02-04 16:17:00
Сбогом, досадно акне!
Снимка: Dreamstime

Акнето определено е досаден проблем. Като цяло възпалението на кожата засяга основно тийнейджърите, но то се среща и при хора, които отдавна са пораснали. Възрастните по-лесно възприемат наличието на пъпки, но за младежите това е сериозен проблем, който накърнява самочувствието им. Децата в училище наистина са жестоки и пъпчивите тийнейджъри знаят това – те често отнасят подигравки заради наличието на пъпки по техните лица.

 

Защо се появява акнето? 

 

Причините са многобройни – мръсна кожа, прекомерна консумация на шоколадови изделия, консумиране на мазни и вредни храни, както и хормонални промени, които са характерни за тийнейджърите. Вижте няколко съвета как да се сбогувате веднъж завинаги с досадното акне:

 

 

Спортувайте – редовните тренировки ще ви помогнат да се радвате на здраво, стегнато и стройно тяло, както и на чиста кожа. Изберете си спорт, който ви допада, и започнете тренировките още от утре.

 

Направете си маска от овесена каша – овесената каша става, както за закуска, така и за маска на лицето. Сипете половин чаша вода и сложете вътре няколко лъжици овесена чаша, разбъркайте, докато се получи гъста смес. След това я нанесете върху лицето си и стойте така около 15 минути. Измийте с хладка вода и подсушете с мека кърпа.

 

Отидете на дерматолог – най-добре е да получите мнението на специалист. Дерматологът ще определи типа на кожата ви, както и каква е причината да имате пъпки по лицето. Не използвайте продукти, които са ви препоръчани от приятели/ки. Един козметичен продукт може да е подходящ за приятелката ви, но да е вреден за вас и да влоши проблема, с който се борите.

 

Използвайте кисело мляко – в него се съдържа млечна киселина, която има пилинг ефект и помага на кожата да се подмлади и изчисти. Нанасяйте киселото мляко върху проблемните участъци и изчакайте поне 10 минути, преди да го отмиете.

 

Използвайте сода – тя ще ви помогне за по-бързото заздравяване на кожата и за намаляване на белезите, които се появяват при разчоплянето на някои пъпки. Смесете сода за хляб с малко вода, така че да получите гъста смес, нанесете я върху проблемните места като маска за лице. Изчакайте 20 минути и отмийте с хладка вода.

 

Използвайте студено пресован зехтин – в него се съдържат четири различни антиоксиданта. Зехтинът действа хидратиращо на кожата. Нанесете малко зехтин на засегнатите места преди лягане и измийте лицето си на сутринта.

 

Направете си маска от белтък – белтъкът има антивъзпалително действие и намалява белезите от акнето. Разбийте няколко белтъка с помощта на миксер и нанесете маската. Стойте така в продължение на 20 минути, след което изплакнете с хладка вода.

 

Снимка: Dreamstime

 

Приемайте витамини – витамин А и желязо са доста полезни в борбата с досадното акне. Яжте повече листни зеленчуци, риба и млечни продукти. Наблегнете на консумацията на пъпеши, броколи и моркови.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
christina.ivanova.77
преди 11 години

Shte gi probvam ;)

mama_kali
преди 11 години

1 блистер хлорнитромицин се разтваря в 3% салицилов спирт. Всяка вечер лицето се обтрива с напоено памуче в разтвора. След седмица акнето ще е спомен.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия