Когато цикълът ти закъснее..

2016-08-12 15:07:00
Когато цикълът ти закъснее..
Снимка: Pixabay

Вероятно всяко момиче е изпитвало този момент.. Онова познато чувство, когато си преброила дните до следващата гадна седмица, и очакваш да ти дойде, но така и не ти идва.. Чувството е ужасяващо.

 

Ще познаеш кога ти закъснява – ще бъдеш изнервена, ще те болят гърдите и вероятно кръстът, ще се дразниш на всичко и често бързичко ще сменяш настроенията си. Не се притеснявай – това се случва на всички нас.

 

 

Има няколко вероятни причини, за да ти закъснява цикълът, но знай, че каквото и да е, не е повод за излишни нерви.

 

1. Обърни внимание на времето. Ако забелязваш, това лято температурите са доста променливи. През ден се сменя горещо със студено време. Вече няколко месеца това се случва постоянно и организмите на всички хора търпят метеорологичните въздействия върху телата си. Имунната система на всеки отслабва малко или много под тези влияния, затова е доста вероятно и цикълът ти да закъснее, да е нередовен или да пропусне месец. Няма какво да направиш по въпроса, затова не се ядосваш излишно. Вместо това прави каквото е възможно, за да се забавляваш и да си спокойна.

 

2. Използвай предпазни средства. Помисли си дали си ползвала презерватив напоследък. Възможно е, ако не си се пазила, да си бременна. Шансовете се определят от доста неща – ако имаш необходимите знания, проследи овулацията си. Спомни си колко дни след последния ти цикъл прави секс и дали си се пазила. Ако не успяваш да направиш сметката, изтичай до близката аптека и си вземи един тест. Ако се притесняваш от резултата, вземи си още един и провери отново. Ако се окаже, че си бременна, най-добре иди на гинеколог и се посъветвай с него.

 

3. Припомни си какво си яла напоследък. Чувала си приятелки, които се хвалят, че са успели да забавят идването на цикъла си, заради лятната почивка. Обикновено говорят за това, че пият повечко витамин С, което забавя цикъла. Ако не си направила точно това, опитай се да върнеш назад – яла ли си храни тези дни, които имат високо съдържание на този витамин? Ако дам вероятно може без да искаш да си забавила своя.

 

4. Дай си сметка за нивата на стреса. Твърде е вероятно, ако се е случило напоследък да си преживяла повече стрес, организмът ти да го усеща и да ти дава индикационни сигнали. Опитай се да си по-спокойна, започни да се грижиш за себе си, осигури си щастие, почивка и положителни емоции. Ако не ти е твърде топло, завий се хубаво и си пусни филм – хубаво е кръстът ти и яйчниците да са на топло, добре завити и настанени удобно на меко. Комфортът на тялото ти ще е доста важен, ако ти закъснява много.

 

Запомни, че независимо каква е причината, ти можеш да се погрижиш за себе си. Ако нищо от тези неща не може да обясни каква е причината за нередовния ти цикъл, има специалисти, на които можеш да разчиташ. Специализираната помощ не е нито страшна, нито скъпа. С едно направление от личния лекар, ти можеш да се консултираш с лекар, който да помогне проблемът да бъде решен.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия