Когато получиш вагинална инфекция

2016-08-12 13:42:00
Когато получиш вагинална инфекция
Снимка: Pixabay

Може да ти се е случвало, а може и дори да не си чувала за това явление. Истината обаче е, че тези неща се случват постоянно на всяка жена.

 

Вагиналните инфекции не са по необходимост продукт на лоша хигиена или полово предавани болести. Те са най-различни и се получават в следствие на всевъзможни случки.

 

Най-често получените вагинални инфекции наистина се получават в следствие на контакт със заразен партньор, но е твърде вероятно да се заразиш с нещо, ако например си си купила някакво нискокачествено бельо от не много добро място. Друга възможност е да си носила чуждо бельо, което е доста неприятно като вероятна възможност. Ако пък напоследък си боледувала от нещо по-упорито и си пила антибиотици, например от гнойна ангина, възможно е да си получила инфекция там долу. Звучи странно, но истината е, че ако си забравила да пиеш пробиотик и имуностимулатор заедно с антибиотиците, твърде е вероятно да си лепнала някои гъбички от това.

 

 

Инфекцията ще познаеш, ако усетиш нещо нетипично, което не се е случвало досега там долу – например друга миризма, често неприятна. Може да има някакво специфично течение, което често напомня по вида си на извара. Следи за зачервявания и сърбеж. Ако забележиш нещо подобно, най-добре потърси лекарски съвет при гинеколога си.

 

Ако обаче нямаш възможност да посетиш гинеколог веднага, добре е докато намериш възможност да се погрижиш за себе си в домашни условия. Ето няколко предложения:

 

Иди до близката аптека и си вземи лайка. Свари я във вид на отвара или чай и я прецеди. После я изсипи в леген и седни вътре. Това е специфичен вид баня, която да си правиш, за да успокоиш възпалението и да почистиш мястото. Може да поседиш така 5 или 10 минути, за да се накисне мястото. После може или да се измиеш, или само да попиеш мястото.

 

Пак от аптеката може да си купиш чай от салвия или смрадлика. Подобно на лайката, и те имат противоалергенно действие. Успокояват, промиват и дезинфекцират мястото. Може да използваш листата по същия начин както лайката – накисни се в легена за няколко минути и нямаш грижи.

 

Засили личната си хигиена. Мий се малко повече със специален интимен сапун, за да избегнеш влошаване. Смени бельото си с нещо, което може да е малко по-старо и грозновато, но си го носила и преди и със сигурност знаеш, че не ти е донесло инфекции. Ако трябва, поставяй ежедневни превръзки, за да пазиш по-добра хигиена.

 

Истината е, че вагиналните инфекции са лечими, но често се упорити и неприятни. Ако ти се е случило, нека за кратко не водиш полов живот. Рискуваш да заразиш партньора си. Ако толкова много ти се иска, забавлявай се сама. В това няма нищо срамно и неприлично, става дума за елементарна човешка нужда.

 

И последно, недей да третираш инфекцията като нещо незначително – тя не е такова. За да избегнеш повторната ѝ поява и за да си сигурна, че тя отшумява и е излекувана напълно, следвай стриктно инструкциите на гинеколога си и се презастраховай с повече хигиена и предпазни средства.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия