Как да излъжеш ума си, че си си починал?

2016-07-28 18:01:00
Как да излъжеш ума си, че си си починал?
Снимка: iStock

Чувал ли си за плацебо-ефекта?

 

Най-просто казано, това е методиката да дадеш на някого хапчета, които съдържат просто нишесте или захар, и да му кажеш, че това е силно лекарство, което сам си пробвал и действа, и което ще излекува и него от болестта му.

 

Ако човекът ти повярва, той ше започне да пие тези хапчета, за които си мисли, че толкова много му помагат, и буквално ще започне да се чувства по-добре. Оказва се, че умът върши действителната работа на хапчето, което така или иначе не съдържа нищо в себе си.

 

 

Първите документирани опити за плацебо-ефект са наблюдавани върху войници, които са взимали захарни хапчета със съзнанието, че взимат болкоуспокоителни. И наистина, те са се чувствали по-добре.

 

Въпросът е, ако можем да излъжем тялото си, с помощта на ума, то не можем ли и по същия начин да излъжем съзнанието си, за да не страдаме от безсъние? Отговорът е да, ТИ можеш.

 

Идеята е, да излъжеш мозъка си, че си спал повече отколкото си – или по-точно, че си се наспал повече, отколкото в действителност си, иначе казано – че си си починал повече, отколкото наистина си. Резултатът е по-добра продуктивност за по-малко часове сън.

 

Проведен е експеримент в американски университет, където студентите са слушали лекции за функциите на съня и здравословното количество сън. След краткотрайно обучение, учениците правят тест и се оказва, че онези от тях, които са повярвали на това, наистина са успяли да излъжат съзнанието си и съответно са показали по-добри резултати.

 

Това води до извода, че съзнанието наистина има влияние върху здравето на човека. Всички онези теории за това, че трябва да бъдеш позитивен, че трябва да не допускаш негативни мисли до съзнанието си, защото те ти влияят – ами, оказва се, че това наистина е вярно.

 

Новият въпрос е дали можеш да преметнеш собственото си съзнание така, че да повишиш в действителност работоспособността си за постоянно. И отговорът отново е да, с едно единствено условие – просто трябва сам да намериш онази механика, която да въздейства на самия теб, за да можеш успешно да излъжеш съзнанието си и да го накараш да повярва на нещо, което първоначално не е действително, а след това самото съзнание ще си свърши работата, като буквално превърне недействителното в истина, самосъздавайки действителността си.

 

За целта обаче, учените доказват, че ако правиш това сам, то не е достатъчно. Нужно е да се направи изследване, за което ти е нужен втори човек. Идеята е, че той ще ти чете резултатите които ти трябва да чуеш от него. Дори и ако вторият човек си измисля някакви разултати, ти няма да знаеш това и ще можеш да им повярваш. А веднъж повярваш ли им, ти ще съумееш да създадеш сам в себе си (с помощта на съзнанието си) онова, което към момента на началото не е било действително.

 

Това е експеримент, който показва на какво е способен човешкият ум, ако той сам реши да създава, както и каква е тежестта на човешката вяра, съответно колко точно струва за теб онова, в което вярваш. Опитай!

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия