Видовете любов и възможна ли е любовта между приятели [част първа]

2016-07-30 18:02:00
Видовете любов и възможна ли е любовта между приятели [част първа]
Снимка: Pixabay

Темата за любовта е актуална от времето, в което са създадени първите хора - всички знаем библейската притча за Адам и Ева, и за първородния грях, вината за който цялото човечество носи и до днес. В съвремието познаваме различни видове любов, защото ако имаш очи за нея, любовта е навсякъде. :)

 

Някои описват любовта като чувството от пърхащи пеперуди в стомаха, други - като ситуацията, в която светът изглежда като поглед през розови очила; за трети любовта е изразена в добродетелните актове на човещина между хората, но сякаш никой не може да даде една единствена дефиниция за това що е любов.

 

Оказва се, че любовта е чувство, което всеки сам разбира и отразява в себе си, пречупва го през себе си и живее с топлината от него. Единственото, което ние можем да направим, е да разгледаме видовете любов, които ни заобикалят ежедневно и да потърсим своята.

 

 

Майчината любов

Тя съществува много преди една майка да роди своето дете, тя се поражда още в самия акт на създаването му. Човекът се превръща в творец, който създава от една страна своето собствено безсмъртие в лицето на детето си, и от другата - дава възможност на едно бъдещо дете да се превърне в индивидуална личност и да изживее своя собствен живот.

 

Майчината обич може да се разпознае във всяко действие на майката - от просто целувка по челото за добро утро, до специалната закуска, която тя приготвя на своята рожба. Възпитанието и защитата, сигурността, която майките отдават на децата си, са други актове на любовта им.

 

Братско-Сестринска любов

 

Хората казват, че сестрите могат да усещат какво чувстват братята им и обратно; често в книгите и филмите има сцени, където в два различни края на света братя и сестри страдат заедно, защото болката им е споделена, независимо от разстоянието.

 

Тази специфична дарба да усещаш онова, което става в сърцето на другия, тази особена връзка се свързва с братско-сестринската обич и остава мистерия за науката.

 

Любов към хората

 

Не едно и две философски течения са се оформили като световни концепции, изградени именно върху вярата у хората и любовта към тях. С прости думи това е обикновеното чувство на доброжелателност, на жертвоготовност и отзивчивост. Не е нужно зад всяко човешко действие да седи задна мисъл, понякога хората просто изпитват душевно удоволствие от това да направят нещо просто, което да стопли сърцето на някой друг.

 

На такива безкористни взаимоотношения се градят много неправителствени организации и днес - благотворителни дружества и различни домове за хора в неравностойно положение.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия