Готов/а ли си за секс?

2015-05-07 18:02:00
Готов/а ли си за секс?
Снимка: Dreamstime

Повечето мъже и жени са правили за пръв път секс, докато са били тийнейджъри. Сега и ти си в такава възраст и със сигурност ти минават такива мисли през главата. Може би си мислиш, че вече си достатъчно голям/а, за да правиш секс, но не бързай, за да не съжаляваш после. Преди да пристъпиш към каквото и да е било действия, помисли хубаво по въпроса и си дай време, няма защо да бързаш – готовността настъпва по различно време при всеки.

 

Не забравяй факта, че решението зависи единствено и само от теб! Те сам/а трябва да прецениш кога си готов/а за секс и дали искаш да го направиш сега или след няколко месеца/години. В никакъв случай не започвай да водиш полов живот само защото гаджето ти го иска. Също така това, че вече си правил/а секс с предишното си гадже, не означава, че трябва да го правиш с настоящето. Трябва да има достатъчно силни чувства и желание, за да правиш секс с партньора си.

 

 

Кога и с кого да правиш секс е едно от важните решения в живота ти, така че помисли хубаво, преди да пристъпиш към действия.

 

Ако си взел/а решение да го направиш с гаджето, задължително обсъдете темата преди това, колкото и да ти е неудобно да я повдигнеш. Питай го дали и той иска да правите секс, дали се чувства достатъчно подготвен, дали знае как да се пазите взаимно от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. Замислете се защо искате да правите секс – защото имате чувства един към друг или защото всичките ви приятели го правят?

 

Когато си все още тийнейджър, сексът не е най-важното в една връзка. При по-възрастните хора той е от значение, но не и при подрастващите. Може да правите много други неща, които ще ви бъдат приятни и ще правят взаимоотношенията ви пълноценни като разговори, среща с приятели, кино, концерт, театър, спорт и т.н.

 

Хубаво е да знаеш как ще реагираш, ако се стигне до секс и докъде всъщност искаш да продължите. Задай си следните въпроси, преди да правиш секс:

 

Ти обичаш гаджето си, но дали то отвръща на чувствата ти по същия начин?

Чувстваш ли се добре, когато сте заедно?

Може ли да му откажеш секс, ако промениш мнението си и как ще го приеме той?

Говорили ли сте за употребата на презервативи и знаете ли как се поставят правилно?

Страхуваш ли се, че гаджето ти ще скъса с теб, ако не правите секс?

Чувстваш ли се под натиск от страна на гаджето и приятелите си относно секса?

Защо всъщност искаш да правиш загубиш девствеността си?

Ще съжаляваш ли след това?

 

Ако след като си си отговорил сам на себе си на тези въпроси, все още искаш да правиш секс, то имай предвид, че задължително трябва да използвате презервативи, за да се предпазвате от нежелана бременност и болести, предавани по полов път. Доста хора правят намеци на гаджето си, че искат да правят секс. Ако той ти предложи да отидете на някое тихо място или те покани да гледате филм, докато родителите му са навън, най-вероятно иска нещо повече от теб от гушкане и целувки. В такъв момент трябва да си сигурен/сигурна в решението си – искаш ли да правиш секс или не. Ако се колебаеш, задължително откажи, докато не вземеш някакво твърдо решение.

 

Сексът и законът  

 

Законодателството в Република България предвижда:  

 

Чл. 150. (Доп. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 89 от 1986 г., бр. 107 от 1996 г., бр. 75 от 2006 г.) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използуване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние, се наказва с лишаване от свобода до шест години, а в особено тежък случай - с лишаване от свобода от две до осем години.  

 

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152 , се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.  

 

(2) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.  

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nimaibe
преди 9 години

daa


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия