Какво трябва да знаеш за кървенето извън менструацията

2014-10-04 17:55:00
Какво трябва да знаеш за кървенето извън менструацията
Снимка: freedigitalphotos.net

Момичета, случвало ли ви се е да кървите, но да не е време за месечния ви цикъл? Извънменструалното кървене е проблем, който се среща при много момичета и жени. Това е признак, на който трябва да се обърне внимание и не бива да пренебрегвате. Понякога се случва да получим слабо кървене между две менструации. Това може да е симптом за различни заболявания. Сега ще ви дадем някои от най-често срещаните причини за това необичайно кървене.

 

Бременност. Да, възможно е да получите слабо зацапване във време, в което не бива това да се случва. При зачеване, оплодената яйцеклетка се имплантира. Тогава се отделя малко количество кръв. След това менструацията отсъства или е оскъдна, при цветна бременност.

 

Овулация. При цикъл от 28 дни, овулацията е около 14-ия ден от деня на менструацията. Понякога е възможно отделянето на яйцеклетката да е съпроводено с малко количество кръв. Това не е опасно, ако е единичен случай. Но ако започне да се повтаря, потърсете лекарска помощ.

 

Проблеми с хормоните. Хормоналният баланс е изключително важен за организма. Благодарение на хормоните менструацията е редовна. Ако имате нарушения в някой от хормоните, вероятно менструацията ви ще е нередовна, може дори да отсъства. При хормонален дисбаланс е вероятно да имате и нерегулирани маточни кръвотечения. Посетете гинеколог и изследвайте хормоните, които той ще ви посочи.

 

Ендометриоза. Това е заболяване, при което тялото образува ендометриум извън матката. Ендометриумът е вътрешната тъкан на матката (лигавицата). Тя се изхвърля с всяка менструация и се образува нова всеки месец. При ендометриозата се образуват такива лигавици извън матката и предизвикват кръвотечение, което е нетипично и нерегулирано. Посетете гинеколог, за да провери дали не страдате от такова заболяване.

 

Нараняване на влагалището. Възможно е при по-груб полов акт да се появи кръвотечение. То не е опасно и няма общо с маточните кръвотечения. Все пак посетете гинеколог, който да констатира от къде идва кървенето.

 

Полово предавана болест. Това е друг вариант, който се среща много често. Хламидията и гонореята могат да предизвикат кръвотечение извън менструацията. Най-добре е да посетите лекар и да започнете незабавно лечение, ако откриете, че сте заразена. Отлагането на лечението е голяма грешка, защото хламидията може да доведе до безплодие.

 

Поликистозни яйчници. В женското тяло се отделя мъжкия полов хормон тестостерон, но в много малки количества. Ако той започне да се синтезира в по-големи дози, причинява поликистозни яйчници. Това е една от причините за нетипичните кръвотечения. Това е още една причина да посетите гинеколога си.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия