Коварният цистит атакува по всяко време в годината

2014-06-04 14:32:00
Коварният цистит атакува по всяко време в годината
Снимка: thinkstockphotos.com

Статистиката показва, че около четири на всеки десет жени са имали поне веднъж в живота си цистит. Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което може да засегне и другите слоеве на мехурната стена. Той е доста разпространен, като се среща основно при жените поради особеностите на анатомичния строеж на пикочния канал – при дамите той е по-широк и по-къс.

 

Кои са факторите, предизвикващи цистит?

 

Има най-различни фактори, които благоприятстват неговото възникване – запек, преумора, охлаждане на организма, задържане на урина в пикочния мехур, климакс, катетеризация, бременност и други. Понякога циститът е последица от друго заболяване – тумори и камъни в мехура, аденом на простатната жлеза и др.

 

 

Какви са симптомите при цистит?

 

Най-често боледуващият има чести позиви за уриниране, придружени с болка и дискомфорт, както и наличие на кръв и бактерии в урината. Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за около седмица, дори без лечение с антибиотик.

 

Каква профилактика трябва да се спазва?

 

За да избегнете повторната/поредната поява на цистит, трябва да поддържате на нивото личната си хигиена, да отстраните проблема със запека, да се пазите от изстиване – особено кръста и краката, да отстраните заболявания, които причиняват вторичен цистит – тумори, камъни в мехура, простатен аденом и др.

 

Циститът бива два вида:

- инфекциозен – на вирусна, гъбична, бактериална основа;

- неинфекциозен – лекарствен, радиационен;

 

Какви са усложненията на цистита?

 

Определено най-тежкото е появата на пиелонефрит – от пикочния мехур бактериите могат да достигнат до бъбреците и да ги засегнат сериозно. Това усложение се среща рядко, но трябва да се подозира всеки път при циститни оплаквания, съпроводени с покачване на температурата или болки в лумбалната област.

 

 

Възможно е циститът да се превърне в рецидивиращ. Ако това се случи, човек трябва да взима превантивни мерки. Трябва да приема обилно количество течности. Имайте предвид, че колкото повече вода приемате, толкова по-кратко бактериите престояват в мехура.

 

Също така трябва да се избягва носенето на тясно и стягащо бельо, както и на тесни панталони и дънки, защото това може да доведе до протриване на кожата на гениталиите, което е предпоставка за инфекция.

 

 

Личната хигиена трябва да е на ниво. Не бива да пренебрегвате, но не бива и да прекалявате с интимния тоалет. Избягвайте редовната употребата на деинфектиращи душ-гелове, по-добре заложете на един обикновен ежедневен тоалет.

 

По време на цикъл жените трябва редовно да сменят превръзките и да избягват употребата на тампони, защото задържането на кръвта може да доведе до инфекция.

 

Когато сте ходили до тоалетна по голяма нужда, задължително трябва да се бършете отпред назад, за да не пренесете микроби от ануса във вагината.

 

Препоръчително е да избягвате прекалено страстните, травматизиращи и анални сексуални контакти. Когато партньорът ви е прекалено груб по време на секс се получава моментно отваряне на изхода на уретрата, което улеснява проникване на бактериите, които се намират на входа на влагалището.

 

Хубаво е винаги след секс да ходите до тоалетна, за да може да премахнете бактериите, които са попаднали по време на акта в пикочния мехур.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия