Циститът - тази коварна болест на есента

Циститът е заболяване, характерно предимно за жените. От него може да страда както малко дете, така и възрастен човек. При представителките на нежния пол циститът се среща три пъти по-често заради особеностите на анатомичния строеж на пикочния канал

2010-10-16 02:04:22
Циститът - тази коварна болест на есента
Циститът е заболяване, характерно предимно за жените. От него може да страда както малко дете, така и възрастен човек. При представителките на нежния пол циститът се среща три пъти по-често заради особеностите на анатомичния строеж на пикочния канал - при дамите той е къс и широк. Бактериите, които се размножават в областта на външните полови органи при най-малката простуда се преместват в пикочния мехур.

Когато се появи болезнено уриниране, трябва веднага да потърсите лекарска помощ. Ако не бъде хванат в началото, може да стане хроничен и да се появява всяка пролет и есен, без причина. При хроничния цистит бактериите проникват още по-високо - те отиват към бъбреците. Когато човек има цистит, той усеща тежест в областта на кръста.

Мъжете по-рядко страдат от цистит, а понякога той преминава толкова леко, че те дори не разбират. Ако обаче няколко поредни пъти те настинат, като нищо да си навлекат хроничен уретрит или простатит, което ще им донесе доста здравословни проблеми. При такъв род проблеми, мъжете трябва да потърсят помощ при специалист - уролог.

Не се доверявайте на "бабини" рецепти, ами заложете на съвременните лечения, които включват антибиотик, противовъзпалителни средства, физиологично лечение, препарат, който подобрява кръвоснабдяването на стените на пикочния мехур и диета. Ако циститът ви е хроничен, трябва да намалите, дори е хубаво да изключите от менюто си следните продукти - лютите ястия, газираните напитки и храните, които са прекалено солени. По време на болестта пийте колкото може повече течности - предимно вода и чай. По този начин се намалява концентрацията на урина и не се дразни толкова възпаления пикочен мехур. Добре влияят чаят с мляко или сокът от пресни боровинки.

Вижте кои са основните причини да се появи циститът и как да се предпазвате:


- Важна е добрата лична хигиена - след всеки осъществен полов акт, задължително вземете душ.
- Хронологични гинекологични заболявания - половите и пикочните органи са тясно свързани при дамите и затова често боледуват заедно.
- Преохлаждане - жените трябва да забравят за късите полички и голият кръст, когато времето навън е студено. Те трябва да се обличат добре, да слагат дебели и топли дрехи, за да се предпазват от изстудяване. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ross
преди 10 години

Не мисля, че цистита се появява само през есента. При мен например е хроничен и се появява дори при най-малката настинка. Винаги, когато посетя лекар ми изписват антибиотик. Сега последно на своя глава си взех едни таблетки Уралгин СР, на билкова основа са, но ми помогнаха. Иначе майка ми ми прави и доста билкови отвари.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия