Здравословна ли е връзката ти или е време да я прекратиш?

2012-07-20 12:14:00
Здравословна ли е връзката ти или е време да я прекратиш?
Снимка: Dreasmtime

От известно време си имаш гадже, но понякога се чудиш дали имате нормални взаимоотношения. Често се случва човек да има нездравословна интимна връзка, но да не е наясно с това. Виж твоята каква и как трябва да се държат двама души помежду си, ако наистина се обичат и уважават:

 

Доверие – за да имаш стабилна връзка, трябва да вярваш на гаджето си, както и то да ти се доверява. Внимавай, защото доверие се печели изключително трудно, но се губи лесно. Някои хора са недоверчиви по природа и ще ти е нужно време, за да успееш да ги убедиш, че може да ти се вярва. При интимна връзка обикновено доверието е пряко свързано с ревността и страха да не ти изневерят. Според статистиката хората, които имат самочувствие, ревнуват рядко и то само ако им се даде повод. Всъщност няма смисъл човек да ревнува. Ако гаджето ти е решило да ти изневери или да се раздели с теб, скандалите и сцените хич няма да го спрат, напротив. Остави го да има личен живот, да се вижда с приятели и да се забавлява. Така той/тя ще те иска още повече, защото не сте постоянно заедно и не сте си омръзнали.

 

 

Уважение – ако искате да задържиш човека до себе си, трябва да му покажеш, че го уважаваш. Всеки си има своите изисквания и нужди и е хубаво да се съобразяваш с тях, за да може после и той/тя да се съобразява с теб. Не се сърди, че иска да излезе с приятели и да не те вземе. По-добре излез и ти и после ще имате повече теми за разговор.

 

Комуникация – когато двама души спрат да си общуват, тяхната връзка е обречена. Влюбените трябва да се стараят да си споделят повече, за да са максимална част от живота на своята половинка. Когато гаджето ти те попита какво ти има, отговори му, вместо да се сопваш: „Нищо ми няма“ и цял ден да се размотаваш като буреносен облак. Той/тя може да няма как да реши проблема ти, но поне ще е наясно защо се държиш така и ще се опита да се разведри. Ако не можеш да говориш за чувствата си, научи се, защото е възможно да отблъснеш човека до себе си, ако не му напомняш колко много го обичаш и не му споделяш мечтите си, свързани с него.

 

Честност – доверието и честността вървят ръка за ръка. Когато човек е честен, хората му вярват. По-добре казвай истината, колкото и болезнена да е тя, отколкото поредната лъжа. Дори само веднъж да те хванат, че лъжеш, вече винаги гаджето ти ще си има едно на ум, че може отново да криеш нещо.

 

Подкрепа – двама души са заедно, за да се подкрепят, както в добри, така и в лоши моменти. Дори да не си съгласен с нещата, които правите гаджето ти, стига те да не застрашават неговото здраве или живота му, подкрепи го в начинанието. Човек се чувства много по-спокоен, когато знае, че има кой да застане зад гърба му. А влюбените са заедно, за да си помагат в добро и лошо.

 

Равноправие – преди жените са ги третирали като робини и са им били забранявани доста неща, но в днешно време не е така. Слава Богу, вече има равноправие между половете. Редувай се с гаджето при избора на филм, на ядене, къде да ходите и т.н. Трябва да намерите начин да поддържате баланса във вашата връзка. Не си мисли, че си нещо повече от половинката си е не се дръж така, все едно ти е длъжен/на.

 

Компромиси – някои хора живеят с грешната представа, че когато човек срещне половинката си, той няма да има нужда да прави компромиси, за да вървят нещата помежду им. Това обаче е заблуда. Няма двама души на земята, които да си пасват толкова, че да не им се налага да се съобразяват с половинката си. Затова се научи да правиш компромиси и да не налагаш мнението си. Ако гаджето ти иска да чете книга на плажа, не мрънкай и не му се сърди, че не ти обръща внимание. Намери и ти какво да правиш и когато той/тя задоволи духовните си нужди, ще отидете да се забавлявате заедно във водата. Не си въобразявай, че чете книга/вестник/списание, защото му/й е скучно с теб. Някои хора обичат да го правят и по този начин релаксират. Не се ядосвай, не си налагай мнението и не разваляй почивката и на двама ви.

 

Това са нещата, които е нормално да присъстват във връзката ти, ако тя е здравословна. Но ако не е такава, знаеш ли какви са предупредителните знаци?

 

- Ако те е удрял – бягай, няма смисъл да обичаш, уважаваш и цениш човек, който е способен да ти посегне;

 

 

- Ако постоянно не критикува, замисли се дали имате бъдеше заедно. За какво ти е да живееш под един покрив с човек, който винаги ще е недоволен от теб? Сега не харесва стила ти на обличане, държанието ти, след време няма да одобрява как готвиш, как се грижиш за децата и т.н. И така цял живот ще бъдеш критикувана и смачкана емоционално.

- Опитва се да те отдалечи от приятелите ти - това определено не е поведение на човек, който твърди, че те обича. Ако ти няма доверие и не може да приеме факта, че ти имаш нужда да виждаш и да комуникираш с други хора, по-добре го остави в миналото си.

- Иска да те откаже от нещо, което обичаш - тук положението е същото като с приятелите ти. Защо ще те отказва от нещо, което ти допада и те прави щастлив/а? Когато човек обича, той иска неговият партньор да бъде щастлив.

- Не се съобразява със сексуалните ти желания и те насилва. Каквото и насилие да усетиш върху себе си – физическо или психическо – бягай, докато е време.

 

Ако не се чувстваш добре в компанията на гаджето си, по-добре сложи край на тази агония. Няма смисъл да губиш едни от най-хубавите години от живота си заради характера на своята половинка. Ти си млад/а, имаш нужда да излизаш, да се виждаш с приятели/ки, да ходиш на дискотека и т.н. и не си длъжен/на постоянно да си с него/нея. Има много свестни момчета и момичета, по-добре потърси щастието си при тях.

 

“По-добре ужасен край, отколкото ужас без край”, Гай Юлий Цезар

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия