Какво да правиш, ако не харесваш работата си

2016-12-15 14:35:00
Какво да правиш, ако не харесваш работата си
Снимка: iStock

За повечето хора прекарването на деня в офиса от 9 до 18 часа не е много приятно изживяване, защото не са много тези, които работят това, което наистина обичат. Не е нужно да подскачаш от радост всяка сутрин, когато отиваш в офиса, но и не е ОК, ако денят ти минава бавно и досадно и нямаш търпение да си тръгнеш.

 

Виж какво да правиш, ако наистина мразиш работата си:

 

Остани приятелски настроен – ако причината да не харесваш работата не е в колегите, то трябва да се опиташ да не се делиш от тях. В днешно време животът е доста напрегнат и стресиран и затова повечето хора се затварят в себе си, губят чувството си за хумор и нямат желание да общуват с околните. Следващият път, когато ти се иска да изпратиш гневен mail на колега, отиди при него и поговорете спокойно лице в лице. И двамата ще се почувствате по-добре.

 

 

Съсредоточи се върху позитивното – опитай се да гледаш на нещата, които ти се случват като на неща, които са ти от полза. Не забравяй, че добрите и лошите неща те учат на нещо, помагат ти да се развиваш като личност и нищо не ти се случва случайно.

 

Разбери какво точно не ти харесва в работата – седни с лист харния и го направи черно на бяло. Опитай се да излезеш извън емоцията и бъди максимално искрен, когато пишеш нещата, които не ти харесват. Хубаво е да разбереш защо точно мразиш работата си, за да може да промениш нещата към по-добро.

 

Погледни глобално на нещата – понякога ти се струва, че най-доброто решение е да си подадеш молбата за напускане и да напуснеш. Ако обаче нямаш резервен план, това може да ти донесе психическо напрежение и след напускането да се чувстваш още по-зле. Ако обаче наистина не се чувстваш ОК на работното си място, потърси професионална помощ и ако няма решение на проблема, напусни и потърси друго място, където ще се чувстваш по-добре.

 

Говори за проблема си – може да споделиш за емоциите си на колежката или да говориш направо с шефа. Ако избереш второто, внимателно подбирай думите си и в никакъв случай не казвай „мразя“. Нека от разговора стане ясно, че имаш способности, потенциал, пука ти за компанията и искаш да се развиваш в нея, като допринасяш и за нейното развитие.

 

Помисли за други възможности – ако работиш в голяма компания и има и други позиции, освен твоята, отиди при HR-а и поговори с него. Може да има възможност да смениш позицията си, оставайки в същата компания. Може би не фирмата те прави нещастен, а работата, която вършиш.

 

Вземи някакво решение – ти може да прецениш дали ще е по-добре да останеш или да си тръгнеш. Само ти може да вземеш решение, след като се убедиш, че това е най-подходящото за теб. Не слушай какво ти казват другите, това си е твоят живот и ти решаваш дали да останеш в дадена компания или да си потърсиш работа другаде.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия