Как да отговаряме на необичайните въпроси по време на интервю за работа?

2016-12-11 12:31:00
Как да отговаряме на необичайните въпроси по време на интервю за работа?
Снимка: Dreamstime

Когато се подготвят за интервю за работа, повечето хора обмислят отговорите си на стандартните въпроси, които най-често се задават от интервюиращите: „Разкажете ни малко повече за себе си”, „Защо искате тази работа?”, „Какви са вашите добри и лоши страни?”.

 

Съсредоточавайки се обаче само и единствено върху подобни шаблонни въпроси, много кандидати за работа остават шокирани и безмълвни, когато ги попитат нещо неочаквано. Ако не искате и вие да сте сред тях и да провали интервюто си, подгответе се предварително за нетипични въпроси.

 

 

Много често работодателите и HR специалистите не се интересуват само от образованието и професионалния опит на кандидатите, с които се срещат. Те искат да научат за тях и нещо повече – личностните им качества, интереси и предпочитания. Ето защо често интервюиращите не пропускат да задават и необичайни въпроси, които да им помогнат да преценят по-лесно човека, стоящ пред тях.

 

„Какво ядохте на закуска?”, „Коя е любимата ви песен?”, „Кой е филмът, който можете да гледате отново и отново?”, „Ако бяхте животно, какво щеше да е то” – това са въпроси, целящи да проучат личността и интересите на кандидатите. Без значение за каква позиция търсят човек, едно от най-важните неща, от които се интересуват работодателите, е, дали бъдещият техен служител ще успее да се впише във вече изградения колектив във фирмата, дали той ще намери общ език с колегите и ще успее да се сработи с тях.

 

Нерядко работодателите задават и въпроси, целящи да проверят логическото мислене, съобразителността и способността за бързи реакции на кандидатите. Въпроси от този тип звучат по-скоро като логически задачи или като изпитване в час по физика. Най-доброто, което можете да направите в подобни ситуации, е да разсъждавате на глас, вместо да изстрелвате първия, дошъл ви наум отговор. За интервюиращите е важно да видят как тече мисълта ви, а не дали ще успеете да налучкате верния отговор.

 

Снимка: sxc.hu

 

Макар и да не съществуват универсални правила, които да ви помогнат да отговаряте на странните и необичайни въпроси по време на интервю за работа, все пак можете да се представяте по-добре в подобни ситуации, следвайки няколко лесни стъпки:

 

1. Не бързайте с отговора. Поемете си дълбоко дъх, помислете малко и ако е необходимо, дори помолете за няколко минутки, за да помислите. Често по време на интервю кандидатите бързат с отговорите си и това им изиграва лоша шега.

 

2. Обмислете какво всъщност ви питат. Зад всеки абстрактен и нетипичен въпрос всъщност се крие интерес към вашите личностни характеристики. Опитайте се да обвържете отговора си с някое положително качество, което притежавате. Така със сигурност си гарантирате успех.

 

3. Упражнявайте се. Преди интервюто помолете ваш приятел да ви задава нестандартни въпроси и се опитайте да им отговаряте. Така ще се научите как да насочвате мисълта и отговорите си в правилната посока.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия