Как да накараш шефът ти да те заобича?

2016-11-29 14:21:00
Как да накараш шефът ти да те заобича?
Снимка: iStock

Когато ходиш на работа, трябва да спазваш определен етикет, за да се харесваш на шефа си и да си в добри взаимоотношения с колегите си. Има най-различни печеливши стратегии, които ще ти помогнат да правиш добро впечатление на околните.

 

Ако искаш да спечелиш червени точки пред шефа си, трябва да намериш начин да проникнеш в главата му, да прочетеш мислите му и да разбереш какво най-много той обича в работата си. След това е добре да наблегнеш на любимото му занимание, което го зарежда с енергия. Трябва обаче да правиш нещата по такъв начин, че нито колегите ти, нито шефът ти да разбере защо го правиш. Как да стане това?

 

 

Не се съгласявай с шефа – желанието ти да споделиш твоето мнение е много по-ценно за началника ти, отколкото твоята сляпа преданост. Трябва обаче да поднесеш мнението си по подходящ начин. Шефовете често се страхуват, че са заобиколени от хора, които нямат собствена позиция или не смеят да я изразят гласно. Обикновено най-доверените съветници на началника да тези, които казват истината, а не само това, което той иска да чуе.

 

Подражавай му – копирането определено е най-добрата форма на ласкателство, но това не означава, че трябва да се превърнеш в пълно копие на шефа си. Най-добре е да възприемеш някои основни точки от офисния стил на шефа ти – винаги ли идва пръв на работа, бюрото му подредено ли е или напротив, държи ли на детайлите или по-скоро гледа по-глобално на нещата и т.н.

 

Покажи му, че те вдъхновява – има фрази, които ще ти помогнат да му покажеш, че той често те вдъхновява. Например казвай: „Сетих се за една идея, когато казахте, че ...”, „Вашето мнение по въпроса ме наведе на мисълта”. Шефът ти със сигурност ще се зарадва да разбере, че вдъхновява подчинените си и те дават най-доброто от себе си, за да върви компанията напред.

 

Развивай се – хубаво е да четеш някаква литература, свързана с това, което правиш. Може да посещаваш и семинари, ако се организират такива. Допълнителните дейности ще ти дадат възможност да си в крак с новините, които са свързани с работата ти и шефът ти със сигурност ще забележи това. Началниците харесват служители, които не се ограничават и продължават да се развиват по най-различни начини.

 

Помагай на новите колеги – попитай шефа си дали има нещо против да помагаш на най-новия си колега, за да успее да навлезе по-бързо в работата. По този начин ще облекчиш задълженията на мениджъра и ще помогнеш на новия колега по-бързо да стане полезен за фирмата, което ще се отрази благоприятно върху целия екип.

 

Никога не обсъждай колегите си – ако си позволиш да злословиш срещу колега, ще изглеждаш като човек, на когото не може да се има доверие. Шефът си със сигурност няма време за офисните интриги, а и изобщо не го вълнуват, така че е излишно да ги коментираш с него. Но фактът, че си си позволил да натопиш някого, ще бъде запомнено от шефа ти и ще има негативен ефект върху теб в дългосрочен план.

 

Забрави за драмите – когато има някакви лоши новини в офиса, опитай се да погледнеш на нещата от добрата им страна. Колкото и да е лошо едно нещо, все има някакви положителни неща. Опитай се да разведриш настроението на шефа си, като му напомниш колко са предани старите ви клиенти, че все още сте по-добри от конкурентите. Кажи нещо от сорта на: „Нещата може сега да изглеждат зле за нас, но ние сме подготвени и бързо ще се справим с този проблем”. Позитивната енергия ще спечели началника ти на твоя страна, така че каквото и да става, в никакъв случай не драматизирай.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия