Как да бъдеш по-концентриран

2016-08-11 18:53:00
 Как да бъдеш по-концентриран
Снимка: Pixabay

Предполагам, че ти се е случвало времето да те притиска, а главата ти да отказва.. Случва се на всеки, наистина. Тук дори контекстът няма значение - дали говорим за урок, някакъв тест, бърза работа, която трябва да свършиш или нещо друго.. Просто понякога ти се налага да погледнеш сериозно на нещо, да оптимизираш способностите си и ума си, а поради някаква причина не ти се получава.

 

Познавам чувството, спокойно. Малко е тежко, когато си в такова положение, но ако ти кажа, че няма решение, ще излъжа. Истината е, че има няколко прости стъпки, след които определено ще ти спори работата и ще успееш да се съсредоточиш напълно.

 

 

Ето ги и тях:

 

1. Нужно е да имаш интерес към това, върху което се налага да се съсредоточиш. Може да нямаш такъв, но нищо не ти пречи да си създадеш. Направи ясна равносметка - какви са положителните и забавните страни на това, а също и какво не ти допада. Все нещичко би трябвало да ти се хареса, припомняй си го, когато зациклиш.

 

2. Направи си график. Това основно служи, за да имаш някакъв поносим обем работа, мозъчна или физическа, която да свършиш за определен период от време. Ако вървиш гладко и по график, финалът ти е сигурен, както и успеваемостта.

 

3. Не се претоварвай. В един момент, ако си назад с графика, или ако си пропуснал нещо, може да ти се наложи да ускориш собствените си обороти или да увеличиш работата, която трябва да свършиш. Това е наистина възможно, но ще настъпи момент на преумора, когато задължително трябва да спреш. В противен случай, няма да запомниш нищо и ще трябва отново да минаваш вече изминатия материал.

 

4. Не се разсейвай. Може много да ти се иска да излезеш навън или да гледаш филм, но след като те чака работа, всичко друго може да изчака вместо нея. Истината е, че онова, което те разсейва, много лесно можеш да уловиш и да познаеш като фактор, а секунди след това - да го отстраниш. Ако отстраниш нещата, които те разсейват, само след някакво много кратко време, ще успееш да потънеш в работата си.

 

5. Започни деня си със спорт. Не много, не претоварващо, но достатъчно, че да ти даде дневния тонус, който ти е нужен, за да имаш сили и енергия през деня. Малка доза спорт би задвижила организма ти, редом с него - и съзнанието ти. Точно толкова, колкото наистина ти е нужно, за да се събудиш и да останеш мотивиран.

 

6. Пусни си музика, която не слушаш по принцип. Пусни я тихо, за фон. Опитай например с класическата музика - тя е лека, приятна, ненатоварваща и няма текст, който мислено да изговаряш, така че да се разсейваш. Тоновете биха били благотворни за ума ти, но ако не ти се хареса, винаги можеш да я спреш.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия