Как да се ориентираш в избора на професия

2016-08-08 11:57:00
Как да се ориентираш в избора на професия
Снимка: Pixabay

Още от малък всички те питат какво искаш да станеш като пораснеш. Питат те и ти казват, че трябва да избереш и да решиш, за да можеш да адаптираш училището, в което ще учиш, към професията, която трябва да станеш. Не един и два пъти са били случаите, в които семейството определя професията на детето - дали като наследствен бизнес, или просто като нещо, което би ти отивало.

 

Ако трябва да съм максимално искрена, не всяка работа отива на всеки от нас. Има си хора за всичко, а ако една професия не ти допада, ти няма да я вършиш с желание и тя ще ти тежи. Точно това е причината да разбереш сам за себе си какво ти допада като занаят, за да може да не го усещаш като тегло един ден, а като нещо приятно.

 

Когато трябва да избереш професия за себе си, огледай се и си направи сметка какво обичаш да правиш, какво нямаш против да правиш и какво ти е неприятно да правиш. Не бива да смесваш и да бъркаш удоволствието с работата - не винаги е хубаво онова, което ти носи финансово спокойствие, да е онова, което обичаш да правиш, защото така приятното ще започне да се измерва в пари в съзнанието ти.

 

 

За професия избери нещо, което ти се отдава - тоест върви ти с лекота, когато го правиш и не ти е неприятно. Нека не е най-любимото ти нещо, него остави за хоби, за да не загубиш удоволствието му. Нека не е нещо, което да е компромис с теб самия - ако правиш нещо, което ти е неудобно или неприятно, много бързо ще спреш да понасяш това и ще страдаш.

 

Професията ти трябва да е балансирана - не бива да ти отнема цялото време от деня, за сметката на много ниския доход, който получаваш от нея. Така винаги ще си беден и винаги няма да ти достигат парите. Дори и да искаш да започнеш втора работа по-натам, за да си помагаш финансово, няма да имаш време, нито какво да направиш по въпроса. Затова не прави компромиси със себе си и времето си. Това са единствените неща, които имаш.

 

Работата ти трябва да не е токсична. Имам предвид, че ако колегите са мнителни и злобни, колко време наистина си даваш на такова място? Ако всеки ден си като в гнездо на оси, ако всеки те обижда и те тъпче, как изобщо ще успееш да се съсредоточиш и да се успокоиш достатъчно, че да работиш?

 

Избери работа, която не те натоварва свръхмного физически. Чувал си за хората, които работят в Чернобил, знаеш с какви изменения се връщат от там, заради облъчването. Проучи внимателно какви вредни влияние а тялото и здравето ти има всяка една професия и избери нещо, което да те щади. Все пак живееш един живот, или поне това знаем със сигурност към момента.

 

Постарай се каквото и да избереш да ти бъде поне ако не приятно, то поне неутрално по оценка. Важното е само да не ти е непоносимо, за да не изяжда чувството на липса на реализация.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия