Всекидневните страхове, които те ограничават (част втора)

2016-08-10 18:30:00
Всекидневните страхове, които те ограничават (част втора)
Снимка: Pixabay

Връщаме се отново на темата за онези неща от деня, които подсъзнателно те притесняват и те натоварват. 

 

Ти сам знаеш, че има такива, хващал си сам себе си, че страдаш и се измъчваш по неща, които в действителност нямат значение за теб, а са по-скоро сякаш насложени върху ежедневието ти и са зациклили на едно място в съзнанието ти.

 

В първа част стана дума за два страха, които определено не ти помагат като личност, а напротив. Представям ти още няколко и ти пожелавам успех в борбата с тях, защото си струва да опиташ.

 

 

3. Страх те е да имаш ценности, защото ако имаш такива може да бъдеш определен като "различен", "сдухан", "смотан" или просто да бъдеш отритнат от всички.

 

Истината е, че който те отхвърли, защото ти си изградил ценностната си система и имаш набор от принципи, които са важни за теб, всъщност ти прави услуга. Нямаш нужда от такива хора около себе си - те само ще те притискат и ще ти оказват ментално насилие. Ще те тъпчат, за да си слаб и подтиснат, защото завиждат и се ядосват, че си по-силен, по-пораснал и по-истински от тях.

 

А ценностната система, която си изградил, е само още един повод, заради който заслужаваш уважение.

 

4. Страх те е, че може да бъдеш съден от околните.

 

И това е така, защото те наистина са ужасно осъдителни и постоянно съдят всеки за всичко, което е различно от тяхното собствено. И това не е правилно - егоистично и себично е, затова не се страхувай. Има само една истина, тя не е лична - тя е универсална. Онова, което е лично, то е субективно и идва от индивида - нарича се мнение и всеки има право на такова.

 

Няма едно правилно мнение. Твоето не тежи по-малко от това на всеки друг човек на планетата. Не позволявай на никого да те тъпче, защото си бил достатъчно силен да разбереш кой си и да изразиш себе си.

 

5. Страх те е да бъдеш чувствителен и да вярваш на интуицията си, да я следваш.

 

Стандартът е, че готините са силни, злобни, груби, безотговорни и забавни. Арогантността е на мода. Толерира се агресията, насилието, и то само за да послужи за нечие забавление. Не е правилно. Не те прави готин, не ти носи положителни неща или бонус точки. Най-много да те направи по-малък човек, отколкото имаш възможност да бъдеш, ако намериш себе си, независимо от очакванията на другите.

 

Остави се на чувствата си, признай ги пред себе си и после реши какво искаш. Няма нищо срамно в това да бъдеш емоционален и чувствителен.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия