Няколко неща, които умните хора НЕ правят

2016-07-29 19:00:00
Няколко неща, които умните хора НЕ правят
Снимка: Pixabay

Да си умен не значи само да отговаряш на тривиалните въпроси на деня или да правиш максимален брой точки на тестовете. Качествата на умните хора включват още състрадание, приятно чувство за хумор, креативност, жажда за знания, както и проява на разбиране.

 

Умните хора осъзнават, че всичко в живота може да се определи като добро или лошо, но това е въпрос на личен избор. Има и няколко неща, които със сигурност не са част от амплоато на умните:

 

 

1. Умните хора не се доверяват изцяло на вътрешния си глас или на шестото си чувство.

Това е гласът, който чуваш, когато някой ти казва нещо, а на ум ти го критикуваш. Това е гласът, който дава своето мнение, още преди да си чул цялата информация. Това е онзи осъдителен глас, който е винаги прав и знае всичко. Умният човек осъзнава, че не бива да се съсредоточава върху този глас, а върху съдържанието на това, което е отчетено от мозъка.

 

2. Умните хора не се оставят да бъдат съдени по грешките си.

 Те разбират, че миналите грешки не могат и не трябва да диктуват настоящия им живот. За тях грешките са пътят към прогреса. Твърде много хора обаче отдават на миналото силата да определя бъдещето и настоящето им. Обратно на това, умните хора оставят миналото в миналото и евентуалните грешки се превръщат в просто възможности за бъдещо себеизграждане.

 

3. Умните хора не смятат, че знаят отговора на всичко.

 За тях винаги има поле за още развитие и извор на нови знания. Животът не спира да поднася новости, а в такъв случай наистина не е възможно някой – който и да е – да знае абсолютно всичко на света. Новото е предизвикателство, а да си всезнайко е доста скучно, защото в това няма нищо мотивиращо.

 

4. Умните хора не се концентрират върху негативното.

В живота има от всичко, но определено не е здравословно да се влияеш от всичко и всичко да те безпокой. Това би означавало крайно изтощение. Умните хора умеят да контролират мислите си, без да се оставят на безразборните терзания. Напротив, те се съсредоточават съвсем целенасочено върху положителните страни на живота. За тях всичко, което успеят да осъзнаят, автоматично се превръща в нещо, което могат да реализират. А животът е доста по-приятен, когато съдържа много смях, чудеса и амбиция.

 

5. Умните хора не се интересуват от чуждото мнение.

Светът е пълен с циници, недоверчиви и мнителни хора, а тези негативи са заразни – способни са да деформират чуждото спокойствие. Затова умните хора предпочитат да седят далеч от негативни персонажи, а да се обграждат с тъкмо с обратното – с хора, които са широкоскроени и такива, които споделят техните интереси и мислят по сходен начин.

 

6. Умните хора не се притесняват за неща, които не зависят от тях самите.

 Има безброй неща, които имат различен източник - такива, които не са в областта на личните правомощия. Например трафикът, недоброжелателните хора, болестите – към тези неща ти нямаш обратна връзка, можеш само да се нагаждаш по тях, но не и да ги контролираш. Умните хора предпочитат да се фокусират върху това как да реагират на нещата, а не какви са те по същност – точно това е, което всъщност те могат да контролират.

 

7. Умните хора умеят да ценят нещата.

Те са благодарни дори и за малкото, което имат. За тях не е важно количеството, а качеството. Те знаят, че всичко в живота идва и си отива, и затова оценяват всичко, което се е оказало на пътя им, макар и само временно. А дори една малка усмивка е способна да промени деня на някого.

 

Не забравяй, само от теб зависи какъв си - избери това, което искаш да бъдеш и постигни целта си!

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия