Какво НЕ правят богатите хора?

2016-07-26 16:35:00
Какво НЕ правят богатите хора?
Смимка: Pixabay

Чувал ли си за бялата лъжа? Тя е като благородната лъжа – нещото, за което се самозалъгваш, за да си направиш удоволствие, макар и да знаеш, че не си прав. Като познатото „Нищо, че съм на диета – ще си хапна само още малко, така няма да напълнея чак толкова..“ или пък „Днес ще си легна късно – няма да ми навреди, нито ще ми попречи да стана рано утре..“.

 

Дали ще се самозалъгваш или не, това си е твоя работа, но в контекста на парите, нещата седят малко по-различно – ако днес изхарчиш всичко, което имаш, утре просто няма да имаш нищо. Това е факт и колкото и да се лъжеш, други пари няма да ти паднат от небето.

 

 

Затова, ето няколко неща, с които хората с пари избягват да се самозалъгват:

 

„Това наистина ми трябва.“

 

Трябва да отделяш „искам“ от „необходимо ми е“. Нужен ли ти е най-новият смартфон, скъпият плейстейшън? Или купон в най-скъпата дискотека всеки петък, събота и неделя? Богатите хора са наясно какво точно им трябва и какво могат да си позволят. Повечето от тях са богати, защото са забогатяли. Затова поучи се от тях и не харчи за всичко, което видиш – по-скоро спестявай, никога не знаеш кога ще ти потрябват извънредно парите.

 

„Каквото и да правя, няма да забогатея..“

 

Кой го казва това, кой определя вместо теб? Има безброй много примери за хора, които са тръгнали от скромно, дори бедно семейство, а после стават милионери. Може би най-известният пример е Опра Уинфри. Ако се убеждаваш, че няма да постигнеш успех, това наистина никога няма да се случи. Затова недей, така не си помагаш. За да постигнеш успех, мисли позитивно и търси възможности. Те са навсякъде около теб.

 

„Трябва да го купя това, защото е на промоция!“

 

Пазаруването на разпродажби не ти спестява пари винаги и по задължение. Ако си купуваш нещо само защото е на промоция, колкото и да е съблазнително, ти всъщност просто харчиш пари, които не си предвидил. Отново си задай въпроса дали този така желан от теб предмет е наистина необходим. Ако е нещо, без което не можеш да живееш – добре, но ако е просто нещо евтино, трябва ли ти наистина?

 

„Заслужил съм си го..“

 

Работил си много, учил си извънредно, преуморил си се тази седмица, затова заслужаваш да си купиш това ново яке, което струва само скромните 450 лв., така ли? Няма лошо да си позволяваш някоя глезотийка от време на време, но не го прави чак толкова често. Така парите ти ще се изпаряват неусетно и винаги. Крайната ти цел е да си осигуриш добър живот по-натам, а не да харчиш много пари за всичко, което ти падне. Богатите хора започват да харчат едва след като вече са подсигурили бъдещето си.

 

„Няма да живея вечно..“

 

Това не е причина да харчиш безразборно огромни суми пари за излишни неща, които седят под леглото и в кутия.. Не харчи излишно, не взимай назаем – не знаеш дали ще имаш възможност да ги върнеш после тези чужди пари.. Най-много да си докараш някоя беля. Помисли пак. Няма да живееш вечно, това е ясно, но пред теб има още много години, за които е добре да спестяваш. И то особено сега, когато виждаш какво става навън по света – нямаш никаква сигурност, затова изгради си такава сам.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Грозния
преди 7 години

Добре е казано :)!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия