Никога не казвай „Извинявай“ в тези ситуации (част втора)

2016-08-08 10:14:00
Никога не казвай „Извинявай“ в тези ситуации (част втора)
Снимка: Pixabay

Извинението определено е нещо морално и етично, но истината е, че то далеч не ти прави добра услуга в 100% от случаите. 

 

Даже в много ситуации е по-добре да не се извиняваш. Ако изпитваш склонност постоянно да си приписваш чужда вина или да признаваш такава, ако ти е неудобно в обществена компания и не можеш сам да отсееш кога е адекватно и кога не е адекватно да се извиниш, ето ти втора част на предната статия.

 

В тези случаи е по-добре да си спестиш извинението:

 

 

4. Ако се опитваш да привлечеш нечие внимание.

 

Когато се опитваш да привлечеш вниманието на някого, думата „Извинявай“, макар и в контекста на „.. но не можах да устоя на твоя чар..“, винаги оставя стряскащо първо впечатление. така вместо да зарадваш човека остреща, чието внимание толкова много искаш да приковеш, ти ще го вцепениш и стресираш. Това ще парира възможността ти за по-нататъшни действия и подходи. А ти определено не искаш това, затова по-добре разчупи леда с простото „Здравей, аз съм ............. , имаш ли нещо против да се запознаем?“.

 

5. Ако току що си бил участник в катастрофа.

 

Показания в полицейски доклади показват, че макар и да не си виновен за дадена катастрофа или инцидент, започвайки изречението си с думата „Извинявай“ или „Много съжалявам“, така поставяш себе си в ситуацията на виновник. Признаваш вината си и дори и да си невинен, вече си се поставил в грешна позиция. Затова ако ти се случи някакъв инцидент, по-добре се обади на съответния орган на реда или на властите, но не подхождай с извинения и самосъжаление. Дръж се смело и адекватно, помогни при нужда, но не бъди вежливо-самопризнателен, защото не ти си предизвикал инцидента. За какво се извиняваш?

 

6. Ако просто споделяш мнението си.

 

Живеем в свободен свят, където всяка личност има значение. Твоето мнение е равно по силата си на мненията на всички останали хора. Мнението е субективно, нали? То е задължително свързано с избора на една личност да изкаже точно и конкретно своето мнение, такова каквото то е. Значи на кого точно си длъжен, че да се извиняваш за правото си на мнение? Ти си роден с такова право, особено ако въпросът, по който искаш да се изкажеш, пряко те засяга.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия