6 неща, които показват, че си пораснал достатъчно

2016-07-21 12:30:00
6 неща, които показват, че си пораснал достатъчно
Снимка: Pixabay

Не става дума за физически растеж, а за ментален – за онзи момент, в който вече не се държиш като дете, а като възрастен. Не е нужно ти да се чувстваш преждевременно пораснал, за да си помъдрял. Просто има няколко неща, които определено доказват, че вече не си онова малко, наивно дете.

 

Ето ги и тях:

 

 

1. Умението да комуникираш с околните. – Звучи доста семпло и елементарно, но това не е толкова лесно в действителност. И нямам предвид само подбора на думите – имам предвид общуването като цяло. Порасналият човек е адекватен – това означава, че той умее да прецени кой седи отсреща и да подбере думите си така, че да стигнат до него. Ако просто винаги казваш без да мислиш онова, което ти е на ум, винаги ще има наранени хора около теб – това не е мъдро. Не винаги това, което казваш първосигнално е същото, което остава у теб като впечатление, след като помислиш ..

 

Затова не бързай, премисляй повече и говори по-малко, преди да си сигурен какво точно искаш да кажеш.

 

2. Умението да спориш, без да изпитваш нужда да се защитаваш. – Когато разговаряш с някого, често се случва двамата да сте на различно мнение, в това няма нищо лошо. Даже напротив, така само печелиш възможността да се обогатиш. В повечето пъти обаче някак инстинктивно и ревностно започваш да се защитаваш, сякаш някой те е нападнал – не е така в действителност.

 

Когато двама души разговарят, те имат еднакво по тежест мнение – макар и различно едно от друго, всяко мнение е ценно по свое му. Затова не се чувствай, сякаш те нападат - чувствай се, сякаш на света има и друго мнение, освен твоето. В това има и положителни страни, на света има място за повече от една гледна точка.

 

3. Умението напълно да си опознал и приел себе си. – Това означава да си в мир със себе си и се оказва доста трудно. Случвало ли ти се е понякога и сам да се чудиш на себе си, ако да – не се притеснявай, нормално е. Това да познаваш себе си идва с времето. Имаш цял живот пред себе си, за да разбереш какво харесваш, какво искаш, какво си склонен да приемеш и да простиш, и какво – не. Не се раждаш с ясно съзнание за света и за теб самия в него.

 

Тук си и живееш, а целта ти е точно това – на първо място да се изградиш, да се познаеш и да бъдеш в мир със себе си. После можеш да започнеш да твориш и да оставиш нещо след себе си. Всичко това носи удоволствие, а ние всички това искаме, нали?

 

4. Умението да си здравостъпил на земята. – Иначе казано, това съдържа в себе си няколко качества: да имаш реална представа и за себе си, и за света наоколо; да знаеш, че не всичко, което ти се случва е окончателно; да приемаш нещата спокойно, без да очакваш някаква конкретика, защото иначе винаги ще бъдеш разочарован; да си осъзнал, че нищо на този свят не е безплатно и не пада от небето.

 

Ако успееш да овладееш тези неща, значи си успял да изградиш една доста балансирана и вярна визия за света като цяло. Това е нещо, което някои хора не успяват да овладеят за цял живот.

 

5. Умението да израстваш въз основа на чужди възледи. – Ако искаш, наречи го критика; ако пък решиш – различно мнение. Ако предпочиташ – приемай го като съвет, но тези неща са едни и същи, точно такива, за които споменах по-горе. Винаги ще има хора, които мислят различно от теб, виждат нещата по друг начин и имат свое мнение. Това не трябва да те плаши или смущава, вместо това научи се да ползваш мнението на другите градивно – нека то ти дава още възможни визии за нещата, нека те обогатява. Използвай погледа на другите, за да израстваш в личен план – безплатно е и е полезно.

 

Запомни, че колкото по-широкоскроен си, толкова по-лесно ще решаваш проблемите си и толкова по-голям човек ще ставаш.

 

6. Умението да разбереш, че личният прогрес не е задължение, а личен избор. – Нищо на света не се получава насила, както си чувал – всяко нещо успява, ако е направено с любов и с желание, а насила – всичко се претупва и се проваля. Затова, опитай се да обичаш това, което правиш. Това отнема половината ти усилие и ти дава чудесен начален старт.

 

В крайна сметка, истината е, че никой не може да те накара насила да направиш нещо против волята ти. А и това какво правиш, какво мислиш и какво избираш показва кой си и какъв си. Избери внимателно.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия