3 стъпки, с които да формираш нов навик

2016-07-11 18:10:00
3 стъпки, с които да формираш нов навик
Снимка: Pixabay

За формирането на някакъв навик, явно от хубаво естество, нужно е първо да се дефинира какво точно е "навик".

 

Навикът обикновено се свързва с действия, които имат определена повтаряемост, случват се често и закономерно, а също обикновено ти нямаш намерение да се случват - по-скоро може да се говори за тях като за механични.

 

 

Всеки човек има някакви навици, ако започнем да изброяваме - навик е дори поглеждането към светещия екран на телефона по време на бипкащ сигнал. Иначе, има три прости стъпки, които могат да ти помогнат да си изградиш нов навик, независимо от времевия фактор.

 

1. "Само за днес" - започни да си казваш, че новият ти навик играе роля само днес. Това определено ще ти помогне, защото съзнанието ти ще го възприеме като нещо единично и ще се съобрази с него. Но хората не случайно казват "капка по капка става река", вярно е. Затова започни да се залъгваш малко по малко, така автоматично ще привикнеш към желания нов навик, който се опитваш да изградиш.

 

2. Използвай някой стар навик за начален старт - по този начин ще успееш да привикнеш физически към новата активност. Например можеш да обуваш сутрин джогинк обувки преди ежедневната си йога, за да си готов за желания спринт след това. Така след обичайната йога няма да ти се налага дори да правиш нещо допълнително, за да се подготвяш за новия спринт навик. Какво по-лесно от това? Остава само да излезеш и да потичаш.. И повече от половината работа е свършена - защото винаги най-трудно е началото, нали така?

 

3. Награди се - може да звучи тъпо, но истината е, че както най-лесно се учиш на принципа проба-грешка, аналогично най-лесно би научил нещо, ако след изпълнението му получаваш някаква малка награда, която лично ти допада. Това играе ролята на символ, който ще те стимулира. Съответно, за да можеш да научиш тялото и организма си да приема нещо като механично, най-добре е да се самостимулираш.

 

Звучи лесно и просто, а ти е ясно че не е, но въпреки това не се предавай и работи за принципите си. Ако се отдадеш на това да механизираш желания от теб навик под формата на някакво рутинно действие, резултатите няма да закъснеят.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия