Класация на най-нездравословните навици, които има почти всеки от нас

2013-04-08 11:32:00
Класация на най-нездравословните навици, които има почти всеки от нас
Снимка: Dreamstime

Обществото често фокусира вниманието си върху неща, които вредят на човешкото здраве. Най-често се говори за вредата от тютюнопушенето, калоричните храни, липсата на физическа активност, употребата на наркотици и липсата на хигиена. Това обаче не са единствените неща, които нанасят сериозна вреда на човешкото здраве.

 

Ще се учудите, но има много неща, които всеки от нас прави, без да знае, че това не му се отразява благоприятно. Вижте кои неща трябва да избягвате, ако искате да водите наистина здравословен начин на живот:

 

Водата от чешмата и бутилираната вода – според някои хора бутилираната вода е изключително вредна поради няколко причини. Първо, тя престоява в пластмасови бутилки, а пластмасата изпуска вещества, които са вредни за човешкото здраве. Второ, търговците й слагат голяма надценка, което се отразява зле на джоба ни, отделно е вредно и за Земята, защото едни хора я добиват, затварят я в бутилки /повечето от тях са пластмасови/, транспортират я по населените места, слагат я в магазини, за да дойдат хора в тези магазини /повечето от тях се придвижват с автомобили/ и да я откарат вкъщи. Но като се замисли човек всичко води до глобално затопляне, така че не само водата ни е виновна ....

 

 

В някои населени места водата наистина не става за пиене. Но в повечето градове тя е годна за консумация, така че от вас зависи дали ще пиете чешмяна вода или ще си купувате бутилирана. Важното е да пиете достатъчно количество, защото всяка клетка и орган в тялото ни имат нужда от вода, за да функционират правилно. Водата помага за изхвърлянето на някои от отпадъците и токсините от тялото ни. Тя участва в процесите на разграждане на хранителните вещества, при които се освобождава енергия. Специалистите са на мнение, че човек се нужда от средно 1 литър вода на 25 кг. телесно тегло дневно. Чешмяната вода, за разлика от минералната, не натоварва организма с високо съдържание на соли и е с неутрално pH, близко до това на вътрешната среда на организма.

 

Използване на шампоан и конец за зъби – в голяма част от шампоаните, сапуните и конците за зъби има пери-флуорирани съединения, които не би трябвало да са там, защото имат високи нива на токсичност. За съжаление, до този момент няма доказана връзка между бъбреците и козметиката, която използваме. Преди да си купувате каквато и да е било козметика, четете внимателно какво се съдържа в продуктите.

 

Консумация на риба – рибата е изключително полезна храна и се препоръчва за подобряване на мозъчната дейност, както и при доста диети, защото съдържа в себе си мазнини, които са нужни на организма, а в същото време не е висококалорична. Малко са хората, които знаят, че трябва да избягват консумацията на океански риби, защото в тях се съдържа значително количество живак, докато при рибите, живеещи извън океаните, има наличие на пестициди, защото се сипват във водата против морски въшки, но част от тях попадат и в рибите, които после са нашата трапеза. Сами си преценете дали ще продължите с консумацията им.

 

Снимка: sxc.hu

 

Вдишването на въздух у дома – въздухът в големите населени места не е най-чистият, но е по-добра алтернатива от тази вкъщи. У дома има голямо количество органични съединения, които се излъчват от бои, почистващи препарати, строителни материали и т.н., които са вредни за човешкото здраве. Затова се старайте да прекарвате максимално време навън и често ходете на разходки в планината, за да дишате наистина чист и свеж въздух. Разбира се, ако пушите, трябва да забравите за този навик, поне докато сте сред природата, иначе няма как да усетите чистия въздух.

 

Снимка: sxc.hu


Щастливите мигове правят живота ни по-кратък – хората се стремят да водят максимално щастлив и задоволителен начин на живот, но наскоро направено проучване показва, че щастливите хора живеят по-кратко от останалите. Една от основните причини е хазартът и наркотичните вещества. Щастливците обичат да правят живота си още по-весел, а тези, които имат стабилни приходи, често ходят на казино, за да се разнообразят.

 

Снимка: Dreamstime

 

Слънцезащитните продукти – въпреки че те са ни нужни, за да се предпазваме от силното и вредно слънце, в тях се съдържа вещество, което не дава възможност на организма да усвоява качествено витамин D. Когато човек няма достатъчно количество от този витамин, често се разболява, защото имунната му система е силно отслабнала. Все пак, ако кожата ви е светла и имате намерение да прекарате няколко часа под жаркото слънце, използвайте слънцезащитни продукти. Хубаво е обаче да се стараете да прекарвате достатъчно време навън, за да може организмът ви да си набави нужното количество витамин D.  

 

Снимка: Dreamstime


Дългото седене пред телевизора – всъщност това е едно от нещата, които всеки знае, че е вредно. Прекомерното гледане на телевизия води до заседнал начин на живот и нездравословно хранене. Повечето хора, които прекарват часове наред пред малкия екран, свикват да се хранят на дивана у дома и то предимно с вредни и висококалорични храни. Това води до напълняване и появата на здравословни проблеми. Не бива да се отказвате от телевизията /освен, ако наистина не го искате/, просто се постарайте да прекарвате възможно по-малко време пред телевизора.

 

Снимка: Dreamstime

 

Сушени плодове и плодови сокове – голяма част от лекарите твърдят, че естествените плодови сокове са полезни, това е факт, стига те да са под формата на фреш. Всички останали сокове имат консерванти в себе си, които не са полезни за здравето. Най-често производителите използват серен диоксид, който намалява дихателната производителност на системата и действа като инхибитор на определени нервни сигнали. Затова, ако искате да пиете плодов сок, направете си/купете си фреш.

Снимка: Dreamstime

 

Хартиените кутии за храни – знаете ли, че тези иначе изключително удобни опаковки, са опасни за здравето, защото са пълни с вредни вещества? Може да обичате да хапвате пуканки, когато ходите на кино, но трябва да намалите консумацията им, защото заместителят, който се използва вместо масло, е един от основните фактори за развитието на респираторни заболявания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
miglenamarkova
преди 10 години

Дообре де, какво тряя да е това? От сега нататък ще си ходя с мръсната коса, с противогаз в къщи, ще рева постоянно, ще горя на плажа, и ще спра витамин С-то. Е то по тая логика е вредно да се живее, та давай всички шъ мрем.

naty:)
преди 11 години

който иска да гарантиран смях-нека заповяда в секцията за статии на teenproblem.net ..няма други такива!

"g0oD"_glr
преди 11 години

Mного *** статия.

IFFVO
преди 11 години

Е, то бива *** статии,ама тая просто изби рибата. То поне малко да се мисли, как може да кажеш, че щастливите мигове съкратявали живота!?!?!?! От утре само рев и сополи-никакви усмивки... така де, щом искам да живея по-дълго ...

vladyman
преди 11 години

От сега нататъка вкъщи влизам само с противогаз. И никакво щастие ! 16 часов работен ден и след това директно в леглото. Ще живея 150 години минимум :D

Bloody Red
преди 11 години

това да бъдеш щастлив и да дишаш вкъщи са лоши навици.. еха..

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия