Знаците, които ти показват лъжата

2016-07-09 20:59:00
Знаците, които ти показват лъжата
Снимка: Pixabay

Ще те изненадам ли, ако ти кажа, че не е много приятно, когато някой те лъже? Най-вероятно не, обаче може би не знаеш, че когато хората лъжат, те често показват физически признаци за това.

 

Тези неща се случват неусетно и затова докато някой лъже, той рядко може да се усети, че прави оличаващите го движения. Има специална наука, която се занимава с изучаването на лъжливите признаци, така че ако все пак искаш да се научиш да лъжеш и то без да си личи, винаги може да се позанимаваш допълнително.

 

 

Ако пък си свикнал все някой да те лъже и вече ти е писнало, тогава просто можеш да се подготвиш, за да уловиш лесно следващата поредна лъжа. За това ще ти помогнат ето тези физически белези:

 

1. Когато зададеш въпрос на човека, който те лъже, в тази секунда той ще промени позицията на главата си. Може да я изнесе леко назад или да погледне в страни, да наклони глава, или просто да отреагира леко – всичко това показва моментното смущение у човека. Ако видиш това в комбинацията на някои други признаци, значи определено слушаш лъжи в момента.

 

2. Ако човекът стои напълно неподвижно, когато му зададеш въпрос или ако просто си говорите, значи вероятно те лъже. Дали ще мърда твърде много или изобщо няма да мръдне, това няма значение – фактът е, че поведението е изкуствено и нетипично. То обикновено свидетелства за наличието на лъжи.

 

3. Когато човекът отсреща инстинктивно прикрива уязвимите части на тялото си, той вероятно те лъже. Това може да е неволното докосване по гърлото, свиването на ръцете около стомаха, предпазването на гърдите или кръста. Такива нервни тикове най-много се забелязват в сферата на правото, където адвокатите ясно могат да уловят лъжата, отбелязвайки такива движения.

 

4. Ако събеседникът ти покрие или дори докосне устата си с ръка, значи той те лъже. Това най-често се вижда, когато той не иска да отговори на въпрос или да коментира дадена тема. С този жест човекът отсреща демонстрира желанието си да затвори комуникацията с теб или да я прекъсне.

 

5. Друг белег, който е ясен и сигурен, защото доста често се среща по разпитите в професионалната сфера, е когато говорът на човека стане затруднен – дали от заекване, от притихване или от объкване, няма значение. Като доказателство за това фигурира фактът, че при стрес, човешкото тяло намалява слюнкоотделянето и затова говоренето търпи сривове.

 

6. Ако приятелят ти иска да те излъже, той много вероятно ще избягва всякакъв зрителен контакт с теб – може или да забие нос в земята, или да те гледа втренчено без да мига. Известна тактика на манипулацията е и когато човек задържа погледа си върху теб продължително, с цел да те накара да се чувстваш неудобно. В такъв момент на слабост, ти си най-уязвим и това е подходящо време за лъжците, в което лесно да могат да те преметнат, и то без да се усетиш.

 

7. Ако някой път си бил буквално заливан от най-разнообразна информация и човекът отсреща не е спирал да говори, значи се е опитвал да те излъже. Това е жалък опит на опонента да те затрупа с информация с цел да докаже колко е прав и колко вярно е онова, което ти говори. Убеждението на лъжеца е, че с това си поведение, той ще успее да те накара да му повярваш и ще те убеди в собствените си думи.

 

8. Когато стане време да уловиш лъжеца, той ще се усети и ще агресира. Точно в този момент, за да защити и прикрие себе си, той ще се опита да оличи или обвини теб. Ще започне да се държи зле, да агресира и да те обижда. Ще се защитава, като атакува теб. В такава ситуация, ти със сигурност можеш да разбереш, че си хванал лъжливия събеседник и можеш да се предпазиш от измамата, като не допускаш евентуалната вяра в думите на този човек.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ДОТА
преди 7 години

яснооо, всеки отваряш си устата те лъжесамо от мъртвец можеш да очакваш истината


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия