Защо да кандидатстваш като доброволец

2016-07-31 14:10:00
Защо да кандидатстваш като доброволец
Снимка: Pixabay

Забелязал ли си, че хората които работят като доброволци изглеждат щастливи? Може би това има връзка с личното желание на доброволеца, а може би и с работата с хора.

 

От научна гледна точка, доброволците имат много причини да бъдат усмихнати.Това са само 5 от тях:

 

 

1. Алтуризма подпомага психическото здраве.

 

Според изследвания е установено, че доброволчеството помага да се избегнат депресивните състояния, повишена е удовлетвореността от живота и има цялостен положителен ефект върху чувството за благополучие върху участниците в него. Това дава чувство за целенасоченост и целесъобразност. Когато помагаш на някого, ти можеш да се предпазиш от тъгата. Винаги ще си напомняш, че си направил нещо добро за някого.

 

2. Хората, които правят добро, живеят по-дълго от останалите.

 

Според проучване върху общественото здраве, помагайки на другите по конкретен начин, твоят личен стрес се понижава. Когато оказваш помощ редовно на хората, стресът отсъства от ежедневието ти. Тогава рисковете от преждевременна смърт намаляват, а ти се чувстваш в перфектно физическо и психическо здраве.

 

3. Хората, които помагат на околните, изпитват по-малко стрес.

 

Щедрите хора са доказали, че проявяват по-малко физически признаци на стрес, отколкото техните егоистични познати. В научните изследвания, алтруистите са показали значително по-ниско кръвно налягане, намален риска от хипертония и по-ниски нива на кортизол. Щедростта, както се оказва, може да помогне на даващия дори повече, отколкото на получателя. Затова недей да се свениш, а бъди щедър.

 

4. Добротата поражда доброта.

 

Когато родителите ти са те насърчавали като малък да помагаш на другите, бас ловя, че те често са ти разказвали как някой някога е помагал и на тях. Именно така се поражда добротата. Вместо да броиш пътите, в които си помогнал, трябва да помислиш всеки един път дали пък не можеш да помогнеш и още. Поучи се от примера на родителите си и запомни, че обикновената помощ нищо не ти коства, а за някой това означава ужасно много.

 

5. Помощта, която оказваш на другите, те прави щастлив.

 

Повечето от нас се наслаждават на приятното чувство което ни обзема след помощта, която сме оказали. А ти знаеш ли, че психолозите имат специален термин за това? Когато помагаш, мозъкът ти активира специална система в себе си, в резултат на която от него се освобождава ендорфин. Това означава, че след добро дело, наистина можеш да усети ш психически и физически разлика - ще се чувстваш по-удовлетворен и благодарен, а може би дори ще се пристрастиш към това усещане.

 

Направи нещо добро още днес.

 

Любовта расте единствено чрез споделянето. Можеш да изпиташ повече от нея, ако я споделиш. Същото важи и за доброто.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия