5 неща, с които да направиш живота си по-лесен

2016-07-31 13:14:00
5 неща, с които да направиш живота си по-лесен
Снимка: Pixabay

Животът ти е точно толкова заплетен, колкото ти сам си го направиш. Доста познато и клиширано, нали? Истината е, че дори и без да се усетиш, понякога сам си усложняваш положението.

 

В такива моменти се чувстваш сякаш ти е нужен спасителен пояс. Ето ти няколко метода, с които за секунди да опростиш текущото си положение:

 

 

1. Определи проблемите. Идеята е следната: вземи лист и започни да изписваш детайлно проблемите, които те тормозят всекидневно. Тези, които ти смяташ за неприятни и проблемни; тези, които ти тежат. След това трябва да започнеш да работиш по тях и да ги сведеш до минимум. Така напрежението ще спадне заедно с броя проблеми, които те тревожат. Но не бива просто в главата си да отхвърляш проблемите, напротив – направи така, че физически да не е възможно един проблем да те тревожи отново. Така всеки път, когато засечеш у себе си източник на тревожност, у теб ще светва червена лампичка, а ти ще започваш веднага да обработваш проблема.

 

2. Оцени положението си. Гледайки листа и работейки по остраняването на тревожностите си, внимателно прецени кое е възможно да решиш, и с кое не е възможно да се справиш. Докато наблюдаваш листа, опитай се да свържеш проблемите – кое е онова, което се повтаря във всички тях? Те трябва да имат поне един общ елемент. После си направи сметката – колко от тях са решими, колко не са, колко са сериозни и колко са излишни? Хубаво е да подържаш такава лична статистика – по този начин ще усещаш своя вътрешен баланс и ще се грижиш за неговото спокойствие.

 

3. Премахни корена на всички проблеми. Когато веднъж си открил източника на различните тревожности, тогава идва моментът на истината – събери смелост и го премахни окончателно. Постоянно си напомняй, че голяма част от нещата, които те тревожат, са дребни и незначителни и само от теб зависи дали ще те докоснат или не. Може да ти звучи наистина наивно или плоско, но има нещо доста вдъхновяващо в акта на себеподкрепяне – когато сам си кажеш „Мога, ще успея да направя това.“ или пък ако бъдеш честен със себе си – „Това е извън моята власт, не мога да го променя, не зависи от мен.“, тези лични обръщания давват възможност да се освободиш от излишния стрес и от ненужното безпокойство.

 

4. Съсредоточи се върху себе си. Не обръщай внимание на мнението на хората, то не те касае пряко. Не те касае дори косвено. Единственото, което наистина има значение за теб, си ти самия. Другите хора имат право на мнение, но не е ли точно това самата идея – да има една, всеобща истина, и редом с нея всеки човек има право да притежава собствено мнение. Разликата между истината и мнението е в универсалността им – първото е валидно за всички хора, а второто е валидно само за теб. Не се съобразявай с хора, които те принуждават да вършиш нещо – това означава, че те не те уважават. Ако ти беше важен за тях, ти щеше да имаш значение, заедно с твоите желания.

 

5. Приемай нещата такива, каквито са. Не лъжи себе си, не преекспонирай нещата. Бъди честен – длъжен си на себе си. Ако се самозалъгваш, ти не печелиш нищо. Не прави от мухата слон, само за да има за какво да се оплакваш – бъди реалист и ако нямаш проблем, не си намирай такъв, напротив – радвай се! Оплакването от нещо, жалването, самосъжалението и притеснението –това са едни от най-забавящите прогреса неща. Ако вниманието ти е съсредоточено върху тези проблеми, ти няма да имаш сила да се наслаждаваш на света и да твориш.

 

Никога не спирай да си припомняш на какво си способен, какво си постигнал и какво си победил – всяка спечелена битка е гарамцията ти, че вече си една крачка по-близо до спечелването на която и да е война.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия