Здравият разум е ключът към успеха

2013-04-19 11:59:00
Здравият разум е ключът към успеха
Снимка: изд. Изток-Запад

Когато спрем да живеем в илюзии и да мислим ирационално, когато приемем реалността такава, каквато е, поемем риска и евентуалната вина за последвал неуспех и се доверим на знания и експерти, а не на случайността, ще можем и да инвестираме успешно, твърди д-р Боян Иванчев в своята бизнес книга „Всеки може да инвестира успешно“.

 

Всеки ден живеем в безброй заблуди за това, което се случва на и около нас – че не грешим дори за миг в това, което правим и мислим, прекалено самоуверени сме или пък лишени от късмет, всеки път, когато нещата не вървят по начина, по който бихме искали. Тези заблуди са причина за редица грешки, които допускаме, както в професионално отношение, така и в личен план.

 

 

В своята книга „Всеки може да инвестира успешно“ д-р Боян Иванчев демонстрира как всеки може да постигне отлични резултати в инвестирането, позовавайки се на поведенческите финанси. Иванчев е убеден, че съвременната икономическа парадигма вече не работи. Тя, казва още специалистът, се нуждае от преосмисляне през погледа на поведенческите финанси, които показват какво в действителност е поведението на добрия инвеститор, а не просто какво трябва да бъде то, съгласно елегантните математически модели на т.нар. „съвременните финанси“ и на икономическата теория.

 

„В тази книга ще представя това, което разбрах и научих за финансовите пазари и ирационалността от собствената си практика, от икономическата теория – тази която е общоприета, и от поведенческите финанси – науката, която ни разкрива истината“, допълва Иванчев.

 

Иванчев има двадесетгодишен опит в сферата на финансите. Завършва средното си образование в Чехословакия. Придобива докторска степен в Полша (Warsaw School of Economics). Специализирал е в Harvard Kennedy School of Government, Academy for Macroeconomic Research-Beijing, ENA-Paris и др. През 1993 г. започва работа като брокер на фондовата борса, след това става дилър и главен дилър. От 2005 до 2009 г. е икономически съветник на заместник министър-председателя на Република България. Преподава Поведенчески финанси и Световна икономика във „Висше училище по застраховане и финанси“ (ВУЗФ), член е на СД и Инвестиционeн комитет на „Адванс Екуити“ АД и на International Association of Political Consultants. Публикува материали за бихейвиористични финанси, финансови пазари и макроикономика. Създава концепцията за Postmoney в студията „Парите като табу и Postmoney“. Иванчев е също и бизнес консултант.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия