Няколко съвета за прогрес в личен план [част първа]

2016-06-26 11:56:00
Няколко съвета за прогрес в личен план [част първа]
Снимка: Pixabay

Ежедневно животът те залива с най-различни ситуации, в много от които ти е трудно да се справиш. Най-лесното решение е да успееш да се калиш психически, за да можеш да решаваш проблемите си с лекота.


Първата крачка към това е да избираш сам битките си. Не е нужно да си „на всяка маджа мерудия“, както казват старите хора, напротив, по-мъдро е да не се хвърляш с главата напред във всичко. Избирай внимателно с какво да се захванеш, за какво да се бориш – не всичко си струва битката, но всяка битка със сигурност носи изтощение. Затова помни, че не всичко заслужава твоето внимание.

 

 

Не губи време в критика към другите, вместо това – критикувай себе си. Само така ще можеш да се самоизграждаш максимално успешно. Ако вместо да гледаш другите, погледнеш себе си – тогава ще можеш да разбереш себе си, какво харесваш и какво не, какво искаш и какво не. В крайна сметка, какво значение имат другите, ако ти сам не се чувстваш добре в кожата си?

 

Никога не се страхувай да поискаш помощ. Мит е, че силните и умни хора се справят с всичко сами, както е мит и това, че да поискаш помощ е проява на слабост. Напротив, това е най-човешкото нещо, защото ние сме социални същества, живеем в общ за всички свят, комуникираме и съграждаме бъдещето си заедно. А и нали все пак споделеното щастие е двойно, а споделената мъка – наполовина.

 

Научи се да прощаваш. Има достатъчно напрежение, което се задържа в теб, заради стреса на деня, не е нужно да носиш и чуждите грешки на гърба си. Не е здравословно, изтощително е, затова остави миналото в миналото и дай воля на реалността, защото имаш само тук и сега, а бъдещето е добре дошло. Прощавайки на другите, ти прощаваш и на себе си.

 

Вслушвай се в критиката, но не във всяка – заобиколен си от различни хора, едни са добродетелни, други – не. Затова отсей ги – мнението на този, който ти желае доброто е от значение, но онзи, който е егоист, обикновено има за цел само да те дърпа назад в личното ти развитие, или да ти създава проблеми. Критиката на такъв човек пропусни през ушите си – тя е е градивна, а тъкмо обратното. А критиката на този, който иска да ти помогне, приемай като съвет, а не като обида.

 

По-задоволително е да даваш, отколкото само да взимаш. Ако ти си човек, който споделя своето с другите, значи се разпореждаш със себе си и зависиш само от себе си. Ако пък вместо да даваш само взимаш, значи нямаш нищо свое, и в един момент това ще ти дотежи. Не искаш това да се случва, не искаш да се чувстваш празен, затова трябва да разбереш, че много по-ценно е ти да градиш своето и да подаряваш от него на другите, защото така винаги ще се развиваш и никога няма да се намираш в застой.

 

Бъди скромен. Някои казват, че скромността краси човека, и не лъжат. Според други, скромността е за хора, които нямат други качества. Скромността е различна както от себелюбието, така и от прекалената скромност – скромността е баланс между самозабравянето и самоотлъчването. Не се приемай като божествено създание, способно на всичко, защото не си такова. Ти си Човек, всички сме такива, и в това няма нищо скучно – оценявай адекватно възможностите и способностите си, но не се самозабравяй заради гордостта си.

 

Откажи се от това да се измъчваш, защото нещо не ти се струва честно. Честното е субективно – това значи, че за мен и за теб честното може да не е едно и също нещо. Вместо това, едно ти гарантирам със сигурност – ако не разчиташ на другите, а само на себе си, ти ще знаеш, че каквото си си посял, такова ще пожънеш (или казано иначе – всичко, което правиш сам, ще даде точно такъв резултат, какъвто ти искаш и няма да има нищо нечестно). Нечестното идва заради чужда намеса – точно затова не се оставяй на някой друг да избира за теб, избирай сам, твори сам и сам се наслаждавай на това, което си създал. Така е честно. :)

 

Обичай промяната. Тя така или иначе е неизбежна. Често хората се затварят в собствения си свят и недоволстват, ако нещо се промени – това не бива да те притеснява. Промяната значи новости, разнообразие, удоволствие – всичко, което не се променя, рано или късно ще ти стане скучно и пак ще трябва да потърсиш промяната. Промяна значи възможност да надграждаш днес в утре, или просто шанс това, което си сбъркал днес да бъде на мястото си утре. Промяната е и ново знание, а то е развитие и прогрес.

 

Не бъди безотговорен към парите си. Това не значи да се лишаваш от нещата, които харесваш – това значи, че ако подредиш приоритетите си би трябвало да успееш и да си платиш сметките, и да си купиш това, което ти харесва. В противен случай винаги нещо няма да се получава и излишно ще се тормозиш, а ти не искаш това – искаш обратното.

 

Още няколко съвета за прогрес в личен план, очаквайте скоро, отново тук.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия