Как да се справяш по-добре в училище/университета?

2013-03-21 16:14:00
Как да се справяш по-добре в училище/университета?
Снимка: Dreamstime

Малко са учениците, които наистина се радват, че ходят на училище. Повечето деца и тийнейджъри твърдят, че „мразят“ да ходят на даскало. Там им е скучно, трябва да учат скучни уроци, трябва да правят добро впечатление на учители, които не харесват и трябва да общуват с хора, които не харесват. Факт е, че няма как от 25-30 човека да харесваш всичките, но това не означава, че трябва да контактуваш със съучениците си, които не харесваш. Дръж се възпитано с тях, но не е нужно да се насилваш да си общувате, ако не ти е приятно.

 

Повечето родители казват на децата си, че един ден, като пораснат, ще съжаляват, че не са се радвали истински на училищните си години. Да, студентският живот също е сладък, но не е така безгрижен. Повечето студенти работят и учат едновременно, докато при учениците това се среща по-рядко и обикновено се случва само през лятната ваканция.

 

 

За да му върви на човек ученето, той трябва са намира смисъл в него. Другият вариант е да се зубри, но това води само до едно – високи оценки и липса на знания. Какво като завършите гимназията с отличен успех, като нямате никакви знания? Не си мислете, че високите оценки ще ви оправят в живота, особено тези от гимназията. Учениците трябва да проумеят, че за тях е по-важно да научат нови неща и да ги запомнят, отколкото да редят шестица след шестица.

 

На всеки му се отдават различни неща. Някои са добри в спорта, други в математиката, трети в рисуването, четвърти в литературата и т.н. Всеки ученик си има предмет/и, които му се отдават и са му интересни. Но има и такива, които го измъчват. Повечето родители и учители насърчават учениците именно в сферата, която им е най-трудна. Те не искат да ви измъчват, просто искат да дадеш най-доброто от себе си, колкото и да ти е трудно. Може би, математиката не ти е интересна, защото няма кой да ти я обясни като хората? Или пък смяташ химията за сложен предмет, защото учителката претупва материала? Седни на спокойствие у дома и отдели повече време за предмета/предметите, които те измъчват. Не е изключено да установиш, че те са изключително интересни и че ти е приятно да си учиш уроците, когато разбираш материала.

 

Трудно е човек да учи старателно, при положение, че гледа отрицателно на ученето. Затова погледни на нещата от друг ъгъл. Може би, все още не може да разбереш колко е важно да научаваш нови и интересни неща, но след време ще ти стане ясно. Хубаво е, когато човек има богата обща култура. В момента може да ти се струва излишно да знаеш датите на войните, историята на страната си, местоположението на държавите, важните формули в математиката и т.н., но след време ще разбереш, че тези неща ти помагат да разбереш света по-лесно. Може да си направиш проста сметка, когато си в магазина, знаеш коя столица на коя държава е и не се излагаш пред приятелите си, знаеш интересни факти за България и останалите страни, защото не си играл/а карти в част и т.н. Общата култура никога не е излишна, напротив, тя е супер ценно нещо, което, за съжаление, се оценява след години и то предимно от хората, които я нямат. Не бъди като тях, учи, за да може да се чувстваш пълноценен човек, когато завършиш гимназия/университет.

 

Снимка: Dreamstime

 

Хубаво е човек да вярва в себе си и в собствените си способности. Може някои неща да ти се струват трудни, да ти е нужно повече време, за да усвоиш нов материал, но това не означава, че трябва да се отказваш или да се мислиш за глупав/а. Всеки човек е различен и се справя с училището по различен начин. Именно там ще разбереш кои са твоите най-силни страни и ще ги развиваш. Ако не си сигурен/на в какво си най-добър/добра попитай родителите си и приятелите си – те са хората, които те познават най-добре и може би виждат неща, които ти не виждаш.

 

На всеки здравомислещ човек рано или късно му се налага да учи. Да, факт е, че има ученици, които се измъкват между капките и се радват на успех Среден (3), но ти не бива да бъдеш от тях, защото след време ще установиш, че последните 5-10 години си ги пропилял. Вместо да научаваш нови неща и да се развиваш като личност, ти си тъпчел на едно място, защото те е мързяло да учиш и не си намерил начин да се мотивираш. Затова положи усилия и учи. В началото може да ти е трудно, особено ако си загубил този навик, но с времето ще свикнеш, а ако попаднеш и на добри преподаватели, даже ще започне да ти харесва. В училище е много важно да имаш свестни учители, защото някои направо убиват желанието на учениците да учат със своето безхаберие и незаинтересованост. Хубаво е, когато се прибереш от училище да си починеш, да се захванеш с уроците и чак след това да излезеш да се забавляваш с приятели. Някои път ще имаш ангажименти и няма да можеш да седнеш да учиш веднага, но не си позволявай да отиваш на училище неподготвен/а без основателна причина.

 

Снимка: Dreamstime

 

Понякога учителите наистина прекаляват с домашните, но това се случва рядко. За съжаление, повечето преподаватели смятат, че техният предмет е най-важен и рядко се интересуват колко са натоварени учениците. Затова често ще се налага сам/а да подреждаш своите приоритети. Учи по нещата, които са наистина важни и които са ти трудни. Знаеш, че ти е нужно повече време за предметите, които усвояваш по-бавно, затова си разпредели хубаво времето.

 

Няма човек, който да полага усилия и да не бъде възнаграден рано или късно. В момента може да не те оценяват, но това ще стане факт. Не се връзвай на учители, които пишат високи оценки на своите любимци, които не могат да напишат името си правилно и в същото време ощетяват учениците, които полагат усилия и учат системно. Както вече споменахме учениците трябва да разберат, че не е важно да имат високи оценки, а да научат нови и полезни неща, които ще им бъдат в полза в живота.

 

А ти научи ли си за утре, че висиш в TeenProblem.net? :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bobity
преди 10 години

повечето материал който се учи в у-ще е толкова непотребен и само пълни главите на учениците с ненужна информация , която даскалите толкова държат да се знае

scrooper
преди 11 години

"Учи по нещата, които са наистина важни и които са ти трудни."Това са две взаимно изключващи се понятия.

nor4eto99
преди 11 години

Повечето от нещата, които се учат са простотии, описани страшно подробно.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия