Основните проблеми на младежта

2016-03-17 11:03:00
Основните проблеми на младежта
Снимка: freedigitalphotos.net

Подрастващите са хората с най-интензивен живот – всичко при тях постоянно се променя. Опознавайки света, те се претърпяват множество метаморфози, а това често води до някои проблеми. Ето основните.

 

Емоционални проблеми. Това са много често срещани проблеми. Всеки четвърти тийнейджър страда от тях. Обикновено това е състояние на тъга, желание да бъдеш сам, защото си убеден/а, че никой не те разбира. Много пъти това се дължи на недоспиване, лоши хранителни навици или проблеми, свързани с младежкото ежедневие.

 

Училищни проблеми. Понякога причина са взаимоотношенията между съучениците. Друга може да е проблеми вкъщи и затова да не можеш да се концентрираш или просто нямаш мотивация. Така всичко се натрупва и поради тази причина тийнейджърите оставят училището на заден план. В следствие изкарват лоши оценки и се появяват проблеми с родителското тяло.

 

 

Проблеми в държанието. Обикновено тийнейджърите и родителите се оплакват взаимно от държанието и отношението помежду си. Често родителите смятат, че са изгубили контрол върху децата си. От своя страна на младежите им се иска родителите да не им поставят граници и да бъдат свободни да вършат това, което искат и съдбата им да бъде изцяло в техните ръце.

 

Проблеми с храненето. Много подрастващи не харесват тялото си. Смятат, че са прекалено дебели или много слаби. Голяма част не са доволни от определени детайли във външния си вид. Към това се прибавят и коментари от приятели/съученици. Тийнейджърите се влияят от околните прекалено, както и от модата, която се налага – прекалено слабата фигура.

 

Сексуални проблеми. Физическите промени по време на пубертета могат да бъдат причина за тревога за някои подрастващи, особено за тези, които са срамежливи и имат проблеми с комуникацията. По-голямата част от тийнейджърите започват да водят полов живот преди навършване на 16 години. Големите проблеми на тази тема са опасността да се заразиш от ХИВ и СПИН. Също така някои младежи не са сигурни в сексуалната си ориентация, което предизвиква доста противоречия вътре в тях, както и за околните.

 

Проблеми с дрогата. Тези, които не взимат наркотици, е твърде вероятно да имат проблеми с алкохола и цигарите. Също така все по-чести стават случаите, в които тийнейджърите посягат към други по-тежки наркотици като кокаин или екстази. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия