Какво да не говориш на страдащ тийнейджър [част първа]

2016-01-26 17:30:00
Какво да не говориш на страдащ тийнейджър [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Тийнейджърите преминават през много трансформации през този период, най-вече емоционални. По това време те се сблъскват и с първата любов, наранени са и страдат. Ето какво да не им говориш през този период и какви клишета да не изричаш, колкото и незначима да ти се струва драмата им.

 

Не им казвай да не тъгуват. Разбира се, ти искаш да утешиш тийнейджъра и да му покажеш, че светът не е свършил с неговия нищожен за теб проблем, но с подобни фрази само омаловажаваш чувствата му. Когато той страда, най-честата реакция на хората около него е да коригират или елиминират проблема, но по този начин отнемат възможността му да се научи да изживява пълноценно чувствата си. Когато казваш на подрастващ да не бъде тъжен/а, всъщност го подтикваш да потиска и пренебрегва чувствата си – сякаш са нещо незначително. А най-грешно е да не го взимаш на сериозно. Това може да му създаде доста комплекси.

 

 

Не казвай, че съществуват още много други обекти на противоположния пол, които ще му обърнат внимание. С това клише веднага ще загубиш интереса и доверието на страдащия да споделя повече с теб. Така ще демонстрираш, че не уважаваш чувствата му. Със сигурност ти най-вероятно имаш повече опит в романтичните преживявания и именно поради тази причина трябва да знаеш, че всеки минава през това. Все пак запази мнението за себе си, ако смяташ да го поучаваш.

 

Не казвай, че като порасне, ще открие някой по-добър. За страдащите (не само тийнове) в момента на любовната агония не съществува по-добър от този, по когото плачат. Плюс това първите любовни несполуки са много важен момент и когато се сблъскват с тях, младежите проумяват кои са всъщност и от какво точно се нуждаят. Подкрепата на околните има смисъл, ако те успеят с думите си деликатно да направляват равносметката, която тийнейджъра ще си направи след случилото се, за да преодолее негативните чувства и да е подготвен да не допуска повече същата грешка.

 

Не му казвай, че е прекалено малък още, за да разбере какво е любов. Това е възможно най-грешната реплика, която можеш да отправиш към младеж. След нея най-вероятно никога повече няма да споделя с теб. Дори наистина да ти се струва, че не става дума за любов, а за детски истории, не го показвай пред младежа. Не можеш да знаеш наистина колко сериозни са изпитаните чувства (за любовта няма възраст) и колко привързан е бил към човека. Отхвърлянето причинява силна болка, независимо от възрастта и опита. Покажи на тийнейджъра, че уважаваш чувствата му, това ще го накара да се почувства важен.   

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия