Как влияе алкохолът [част втора]

2016-03-12 11:10:00
Как влияе алкохолът [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Алкохол пият почти всички хора. Той може да бъде един много приятен начин за разпускане, ако се употребява в нормални граници, разбира се. Хората, които злоупотребяват с него всекидневно могат да станат зависими към него. А алкохолът спада към най-опасните наркомании наравно с хероина и кокаина. Ето още информация.

 

Злоупотребата с алкохол засяга в най-голяма степен нервната система, нарушават се интелектуалните способности, равновесието, концентрацията, двигателните реакции, след което може да се изпадне в дълбок сън. Влошава се способността за виждане и чуване, намаляват се възприятията за мирис и болка. Настроението се променя от възбуда и еуфория до депресия, раздразнителност и загуба на задръжки.

 

Употребата на малки количества алкохол може да стимулира дишането и да помогне за отпочиване на тялото следствие напрегнатият работен ден. Но по-големи количества водят до неговото влошаване и дори спиране на дишането.

 

 

Редовното консумиране на големи количества спиртни напитки уврежда и функцията на сърдечния мускул – сърдечната дейност се учестява, а кръвното налягане се повишава.

 

Злоупотребата с алкохол може да увреди и лигавицата на храносмилателните пътища и да доведе до развитие на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, а също и да увеличи риска от появата на злокачествени заболявания.

 

Погрешно е схващането, че алкохолът утолява жаждата и глада. Под негово влияние изпотяването и уринирането се увеличават, а това води до обезводняване на организма. Затова след купон, когато попрекаляваш с алкохола, изпитваш неутолима жажда.

 

Измамно е и усещането, че алкохолът стимулира сексуалния живот. Истина е, че в малки дози алкохолът действа като афродизиак, но с увеличаване на консумацията на алкохолни напитки, сексуалната мощ спада, особено при мъжете.

 

Младите хора имат по-малка поносимост към алкохола и поради своите анатомо-физиологични особености – черният им дроб трудно разгражда алкохола, поради което при тях отравянията са по-чести.

 

Също така пиенето влияе и върху съзряването на тийнейджъра, върху възможностите му да се справя с конфликтите, да управлява сам живота си и да се чувства свободен.

 

Съществуват и социално - психологически причини да не се употребява алкохол от малолетни и непълнолетни. В тази възраст човекът все още не е изградена личност и е много възможно дори при еднократна употреба на алкохол: да стане жертва или да извърши престъпление; да бъде въвлечен в извършване на насилие; да се самонарани, като недооцени риска от опасни действия – скокове, чупене, използване на опасни предмети, взривни вещества и др.; да шофира в нетрезво състояние или да се вози с пиян шофьор. Но това, за да го разбере младият човек, е работа на родителите. Ако те успеят да му обяснят и той разбере всички тези неща, не би имало проблем тийнейджърът просто да се забавлява.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия