Сигналите на тялото

2016-03-10 17:31:00
Сигналите на тялото
Снимка: freedigitalphotos.net

Не е лесно да настроиш психиката си така, че да излекува физическата болка, която понякога е симптом за задълбочен емоционален проблем. Ето как да разбереш кога тялото ти дава сигнал срещу емоциите и какво да правиш, когато имаш такъв проблем.

 

Храни се с удоволствие.  Ако ти се случва да преяждаш или да ядеш храна, която не ти понася поради различни причини и да не ти е добре на стомаха, замисли се откъде идва този дискомфорт. Опитай се да си отговориш какво иска да ти каже коремът с неразположението, което изпитваш: дали не усещаш, че си се нахранил/а достатъчно, и продължаваш да ядеш и да преяждаш, защото всъщност нервите ти са опънати до крайност, или пък болката в стомаха ти дава сигнал, че не се грижиш достатъчно за здравето си и хапваш каквото ти попадне, вместо да поддържаш организма си с ядене, което не само те засища, но и е здравословно.

 

Казвай винаги това, което мислиш. Ако гърлото ти често се възпалява, причината може да е физиологична: вероятно си податлив/а на всеки вирус или бактерия, които постоянно се навъртат наоколо, защото просто не се грижиш достатъчно за имунната си система и тя не дава никакъв отпор на болестотворните атаки. Възможно е обаче проблемът да е психологически: помисли си какво те спира да казваш ясно и на глас това, което мислиш, защо се притесняваш да заявиш собственото си мнение.

 

 

Медитирай. Не е необходимо да практикуваш сложна техника на медитация. Достатъчно е да обърнеш внимание на дишането си – затвори се на спокойствие в банята и вдишвай дълбоко и издишвай бавно, като броиш поне до десет, в продължение на пет минути. Това ще те успокои и ще заглуши тревожните мисли в главата ти. Така има по-голям шанс да чуеш какви сигнали ти изпраща тялото, за да задоволиш нуждите му.

 

Движи се повече. Да избягваш всякакви физически упражнения, които да раздвижват тялото ти, е много жестоко отношение към него. Нищо чудно да е от обездвижването, ако постоянно се чувстваш схванат/а и скован/а, имаш болки във врата, раменете, гърба, кръста. Помисли обаче дали не ти липсва приятел, с когото да излезеш на разходка и да си поговорите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия