Как влияе алкохолът [част първа]

2016-03-11 15:42:00
Как влияе алкохолът [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Алкохол пият почти всички хора. Той може да бъде един много приятен начин за разпускане, ако се употребява в нормални граници, разбира се. Хората, които злоупотребяват с него всекидневно могат да станат зависими към него. А алкохолът спада към най-опасните наркомании наравно с хероина и кокаина. Ето още информация.

 

 

 

 

Кои са причините за употреба на алкохол? Все повече млади хора опитват алкохолни напитки в твърде ранна възраст – около 14-15 години. Тогава започват с така нареченото предумишлено пиене – в компанията на своите връстници. Факторите, които оказват влияние върху употребата на алкохол са многобройни, променливи и твърде често зависими. Най-често срещаните причини са: любопитство, употреба от страна на родители, конфликти с приятели и семейство, натиск от страна на връстници, достъпността на алкохола, проблеми свързани с учението, въздействие от страна на медии, реклами и други. Плюс това голяма част от родителите забраняват на децата си да употребяват алкохол, защото още са малки. А както всички знаем забраненото е най-сладко. По този начин желанието им към проба се увеличава и така започват да пият (това не означава, че се превръщат в зависими към алкохола, това е друга фаза). Ако родителите дават на подрастващите тийнейджъри 50г алкохол, когато и те пият, не би се стигнало до злоупотреба в ранна възраст. Така децата ще се чувстват равни с родителите си, пък и ще придобият представа и ще са подготвени да не се напият от две глътки при следващата сбирка с приятели. Тийнейджърските спирки почти винаги са съпроводени с употреба на алкохол. Така младежите се чувстват по-големи и по-лесно се сдобиват с настроение за парти. В това няма нищо лошо, стига да не се прекалява и децата да не са прекалено малки. Забраната увеличава възможността от отклоняване от правилния път. Затова е по-добре да бъде позволено на тийнейджърите да опитват. Пък и така родителите ще са в течение какво се случва с децата им.

 

Какво причинява алкохолът? Хората реагират различно на едно и също количество алкохол, в зависимост от различни фактори – емоционално и физическо състояние, социално обкръжение, както и дали са свикнали да пият. Едно е сигурно, че алкохолът въздейства върху всички органи и системи на човека и определено резултатът не е добър върху цялостното здраве на човек, който от дълго време редовно прекалява с количеството.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия