Задай си следните въпроси, ако не се чувстваш щастлив

2015-12-02 13:29:00
Задай си следните въпроси, ако не се чувстваш щастлив
Снимка: iStock

Нормално е от време на време човек да изпада в емоционални дупки. Това се случва както на хората, които са свикнали да са нещастни и гледат песимистично на живота, така и на най-големите щастливци, на които усмивката не слиза от лицето им. Но животът е шарен и това му е хубавото. Не бива да забравяш, че всичко, което преживяваш, било то хубаво или лошо, допринася за твоето израстване.

 

И все пак, ако от известно време ти е тъжно, опитай се да намериш причината, като си зададеш следните въпроси:

 

Време ли е да започна нов етап от живота си?

 

Ако от известно време ти се струва, че боксуваш на едно място, че си зациклил, то е време да промениш нещата около себе си. Виж кои са хората, които ти влияят отрицателно и ограничи контактите си с тях, а по възможност напълно ги спри.

 

Какви оправдания не спирам да си повтарям?

 

Когато човек има някакъв приоритет пред себе си, той винаги намира време и начин да го свърши. Иначе си намира най-различни оправдания. Неслучайно съществува поговорката: „Ако имаш желание – ще намериш начин, ако ли пък не – причина“. Щом не правиш нещо по даден въпрос, значи не ти е толкова важно и не го искаш толкова, колкото твърдиш. Но щастлив ли си да живееш по такъв начин? Докога ще отлагаш сбъдването на мечтите си?

 

 

Как да се мотивирам?

 

За да сбъднеш мечтите си и да постигнеш целите си, трябва не само да действаш, но и да мечтаеш, не само да си правиш планове, но и да вярваш, че нещата ще се получат. Научи се да планираш, да действаш и да постигаш поставените си цели.

 

Да променя ли посоката на живота си?

 

Случвало ли ти се е да ти се струва, че минаваш от една задънена улица в друга? Това е ясен знак от Вселената, че не си на правилния път. Хубаво е от време на време да правиш обратен завой в живота си. Няма да спечелиш и да си щастлив, ако се движиш само напред и назад, както прави топът в шаха.

 

Какви въпроси е добре да си задавам периодично?

 

Колко често ти се случва да излезеш от зоната си на комфорт? И ти ли си като повечето хора, които не задават излишни въпроси, защото се страхуват от отговорите? Ако искаш да се развиваш и израстваш, трябва от време на време да нарушаваш комфорта си и да правиш неща, които по принцип не би правил. В началото ще ти бъде трудно, но с времето ще свикнеш и даже ще ти хареса.

 

Какво ми носи щастие?

 

Знаеш ли кои са нещата, които наистина те правят щастлив? Вкусното хапване? Спортът? Пътуването? Срещите с приятели? След години, когато погледнеш назад, ще установиш, че най-хубавите моменти, оставили най-ярки спомени у теб, са се случили тогава, когато не си мислел много-много и си се оставил на страстта да те води.

 

Има ли нещо, което трябва да опитам отново?

 

Животът е изключително интересен и непредвидим и често те поставя в ситуации, в които тества твоята воля, издръжливост и желание за развитие. И има доста неща, които си заслужава да опиташ отново.

 

Какви грешки съм допускал?

 

Не е проява на слабост да признаеш грешките си и да поискаш прошка за тях. Напротив! Само силните хора могат да кажат, че са споделили и да се извинят на хората, които са наранили. Останалите отричат до безкрай, защото не искат да признаят пред себе си и пред другите, че са сгрешили.

 

Какво мога да направя сега, за да се променят нещата?

 

Като за начало трябва да поемеш отговорност за нещата, които си направил и които са ти се случили. След това трябва да се вземеш в ръце. Ти можеш да промениш ситуацията, ако наистина го искаш. Чети книги, виж кои са твоите плюсове и недостатъци, поработи върху себе си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия