Дилемите и проблемите, с които се сблъскваш след завършване на училище

2015-10-23 20:45:00
Дилемите и проблемите, с които се сблъскваш след завършване на училище
Снимка: freedigitalphotos.net

Проблемът на повечето ученици днес е, че предпочитат да прекарват учебното си време по кафетата и парковете. При въпрос защо, отговорът е, че нищо не правят в часовете  и е безсмислено да се стои.

 

Идва време обаче, когато трябва ученикът  да излезе от учебното заведение с диплома и да избере това, което иска да учи в университета. Дилемата каква специалност да избере е огромна. Някои ученици не знаят какво искат да учат и го решават в последния момент, но има и такива, на които им е ясно какво ги влече. Следващият проблем идва, когато родителите налагат мнението си, че детето им трябва да избере престижна специалност, която след завършването да осигури доходна професия. Много от обърканите младежи се съгласяват. Но това е грешка. Учи каквото искаш. Това е твоя път и ти ще го вървиш. Да, може да искаш да учиш нещо, което е много трудно да практикуваш след завършването, но фактът, че го желаеш си струва да опиташ. А и ако е лесно, няма да е интересно.

 

 

Следващият момент, който идва е, че много от днешните студенти не работят по специалността, която са завършили. Много студенти предпочитат и чуждестранни университети, тъй като си мислят, че там ще получат по-качествени знания по избраната специалност и ще имат повече шансове за реализация. Това обаче не винаги е така. В чужбина понякога се оказва много по-трудно, защото условията за оцеляване и учене са доста по-тежки и студентите трудно успяват да устоят на режима, който се създава. Налага им се да учат и работят (за чуждестранен студент е почти невъзможно да си намери постоянна работа в държавата, в която учи), по този начин успехът им пада, а конкуренцията е жестока. Плюс това не е гарантирано, че там ще получиш най-добрите знания. Българските учебни заведения също предлагат доста добро ниво на обучение, единствено трябва да имаш желание да учиш. Няма значение дали си завършил/а български, или чуждестранен университет, важно е какво ще правиш нататък. За жалост много завършили студенти не работят по специалността си. Трудността за намиране на работа се дължи на много фактори, един от които е пренасищане в дадени области и липса в други. Така че ние те съветваме единственото, което да правиш е да следваш мечтите си, защото никога не е сигурно дали ще успееш да се реализираш, дори да изучаваш най-престижната специалност. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия