Минусите на това да работиш, докато учиш

2015-07-29 18:01:00
Минусите на това да работиш, докато учиш
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето тийнейджъри си мечтаят училището да свърши веднъж завинаги и да пораснат. Всъщност повечето младежи не осъзнават, че животът хич не е лесен, когато трябва да се оправяш сам и да разчиташ само на себе си. Но някои младежи избират да работят през лятната си ваканция или пък докато следват в университета. Безспорно работата, докато учиш има много плюсове, но не можем да отречем и минусите. Кои са те?

 

Губиш свободното си време. Има дни, в които е много топло или много студено, мързи те или просто не искаш да се мръднеш от вкъщи. Всеки човек има такива дни и това е нормално. Но ако ходиш на работа трябва да преглътнеш неразположението си и да отидеш на работа, въпреки атмосферните условия навън и нежеланието ти да се вдигнеш от леглото.

 

 

Няма да се наспиваш. Сигурно постоянно се оплакваш, че искаш да спиш, защото се изтощаваш от училището или от лекциите. Това е нищо в сравнение с ходенето на работа. Тогава няма да имаш никакво време за сън, ако ще съчетаваш учене и социален живот с работата. Ще си мечтаеш да прекараш целия уикенд в леглото с готино филмче или книга в ръка.

 

Няма да имаш време за приятелите си. Тайфата планира излет извън града или пътуване до морето. Но ти може и да пропуснеш, защото си на работа и не ти дават отпуск. Трябва да си планираш срещите с приятелите, според графика, по който работиш. Ако те са по-свободни, може и да ти се сърдят, че нямаш време за тях.

 

Парите никога няма да ти стигат. Сега искаш да си купиш нов смартфон, лаптоп или кола. Мечтаеш си за готини дрешки и повече пари за купонясване. Когато работиш, ще имаш много по-различно усещане за парите, защото ще ги цениш повече. Когато родителите те издържат, ти постоянно искаш нови неща, дори се сърдиш, че те ограничават с джобните. Но започнеш ли работа, ще имаш други приоритети, защото знаеш колко труд влагаш да изкараш възнаграждението си.

 

Работата за сметка на ученето. За съжаление, винаги се случва така. Ти знаеш, че ако не се справяш в работата си, ще те уволнят. Затова даваш всичко от себе си, а времето за учене намалява. Постепенно намалява и интереса, отнасяш се в света на големите, а училището/университета започва да страда от новата ти работа.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия