Как се става лидер?

2015-07-16 12:16:00
Как се става лидер?
Снимка: Dreamstime

Всеки човек може да бъде лидер, стига да знае как да се държи и какво да говори. Някои хора са изключително мотивиращи личности и знаят как да привлекат вниманието на аудиторията и да променят начина на мислене на своите слушатели. Симон Синек е един от тях. Той е един от най-известните водещи на Ted Talks с над 20 000 000 гледания.

 

Наскоро Симон направил проучване защо определени компании успяват да имат въздействие върху хората, а други не. След като намира отговори на своите въпроси, той основава и патентова уебсайт, който има за цел да вдъхновява хората и да им помогне да намерят своето призвание в живота. Сайтът му се казва „Start With Why“ и е подходящ за хората, които искат да развият лидера в себе си, както и за тези, които просто искат да подобрят мястото, на което работят.

 

Виж кои са 5-те начина да събудиш лидера в себе си:

 

- добре е да знаеш, че има огромна разлика между това да слушаш и да чакаш реда си да говориш. Много по-трудно е да се ангажираш да изслушаш някого, отколкото веднага да споделиш това, което ти се върти в главата. Без значение с кого водиш разговор, ти трябва да се научиш да изслушваш търпеливо. По този начин диалогът върви гладко и се създават трайни взаимоотношения между хората.

 

 

- в днешно време са все по-малко хората, които правят добро, без да очакват нищо в замяна. Истината е, че колкото повече добро правиш за другите, толкова повече ще ти се иска да правиш. За да бъдеш добър лидер трябва да притежаваш следните качества – благодат, емпатия и самоотверженост. Много е важно да имаш желание да се грижиш за хората около себе си, за да може те да се чувстват добре и да дават най-доброто от себе си по време на работа.

 

- хората са като овцете и следват тези, които умеят да водят. А тези, които водят знаят защо го правят и знаят как да вдъхновяват хората около себе си. Добре е да седнеш и да си зададеш няколко въпроса – Защо? Каква е твоята мисия на Земята? Каква е твоята кауза? Какво е твоето убеждение?

 

- за да може хората около теб да те следват и да бъдеш техен лидер, трябва да знаеш, че те не гледат какво правиш, а защо го правиш. Когато разбереш защо, ти ще можеш да пожънеш огромни успехи.

 

- това, че си лидер, не означава, че трябва да вършиш работата на другите. Ти трябва да помогнеш на хората около себе си да разберат как да я вършат сами. Също така трябва да успееш да спечелиш тяхното доверие, за да може да имате безпроблемна комуникация и да разчиташ на тях във всеки един момент. Да бъдеш на върха не означава да бъдеш сам, а да знаеш как да делегираш и споделяш отговорността. Когато служителите се чувстват добре на работното си място, техните резултати са много по-високи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия