Как да отказвате елегантно

2012-11-27 15:59:00
Как да отказвате елегантно
Снимка: Dreamstime

НЕ – кратка, но понякога наистина трудна дума за произнасяне. Щастливи хора са тези, които могат да отказват, защото определянето на граници на личното пространство намалява стреса и действа предпазващо. Понякога обаче има хора, на които е трудно или почти невъзможно да се откаже. В подобни случаи трябва да знаете какъв подход да използвате, за да им откажете деликатно.

 

Ето и възможните начини за противодействие:

 

Когато ви ласкаят - ваш колега изтъква колко сте умни и как вие най-добре ще се справите с даден проект в работата или пък ваш приятел определя вашата пица за най-вкусната на света.

 

 

Измъкнете се деликатно, като благодарите за комплиментите и от своя страна отправите също такива. Кажете на вашия колега, че в него има много потенциал и с удоволствие ще му кажете основните точки по проекта, който трябва да развие. На вашия приятел пък кажете, че и него много го бива в готвенето и ще му дадете рецептата за пица, щом толкова много я е харесал.

 

Когато ви обвиняват  - вашият приятел винаги е недоволен, защото не намирате достатъчно време за него и го предпочитате пред приятелките си. Имате уговорка с момичетата за уикенда, но вашият любим иска да ходите на кино и се опитва да ви убеди чрез провокиране на гузната ви съвест.

 

На първо място погледнете ситуацията отстрани, сякаш сте напълно непознат човек. Ако регистрирате някакви проблеми, преразгледайте поведението си. В случай, че вашият приятел просто иска да обсеби изцяло времето ви, отговорете му, че каквото и да направите, той все ще е недоволен и ще ви обвинява и едва ли една отменена среща ще промени предубеденото му мнение.

 

Когато ви саботират  - на диета сте, но всеки път, когато излизате с дадена приятелка тя ви кара да си поръчвате торта заедно с нея. Убеждава ви с думите, че „само този път няма да навреди“. В случая вашата приятелка, в ролята на саботьор, се опитва да наложи собствения си избор върху вас.

 

Бъдете лидер, а не последовател и отстоявайте мнението си. Отказът ви не е проява на егоизъм, а на воля и самоуважение. Отговорете твърдо като например: „Не, благодаря, пие ми се чай“ и сменете темата. Не е нужно да се извинявате, както и не дължите никакви обяснения.

 

Когато ви се оплакват  - на ваш колега е зададен индивидуален проект и той започва да се оплаква, че винаги получава най-трудните задачи. Колегата ви не спира да мрънка, докато на вас не ви стане гузно (без причина) и не решите да предложите помощта си.

 

На първо място – това не е ваш проблем, а нещо, което колегата ви трябва да обсъди с шефа. Спрете оплакванията му, с които си проси вашата помощ, като кажете, че според вас най-добре е той да проведе разговор относно работата си с началника ви.

 

Още полезни статии четете в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
YokoNe
преди 11 години

По-голяма тъпотия не съм чувала...

adriana121
преди 11 години

и аз това се чудя

StringTheoryPractici
преди 11 години

WTF, кой ще каже, че готвиш прекрасна пица щото иска да му наготвиш?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия