Нещата, за които НЕ бива да се извиняваш

2015-07-14 14:26:00
Нещата, за които НЕ бива да се извиняваш
Снимка: iStock

Често хората, които са прекалено възпитани и притеснителни, са склонни да се извиняват за неща, за които не бива. Това обаче не е хубава черта на характера, така че е добре да се отучиш от този вреден навик. Виж кои са 20-те случаи, когато НЕ бива да се извиняваш:

 

- Когато някой друг човек има лошо отношение. Защо да се извиняваш за поведението на приятелката ти? Тя има глава на раменете и си носи отговорността, така че не се извинявай от нейно име. По-добре поговори с нея, посочи ѝ грешките и ѝ остави възможност сама да прецени дали да се извинява или не.

 

- За начина ти на обличане. Всеки човек се има собствен вкус и съчетава дрехите и аксесоарите си така, както намери за добре. Разбира се, трябва да съобразяваш дрехите си с местата, на които ходиш, но в ежедневието си може да се обличаш както намериш за добре.

 

- За мнението, което имаш. Защо трябва да съжаляваш, когато изказваш личното си мнение? Не ти ли се струва малко глупаво? Все пак не те е срам, че имаш мнение по даден въпрос и го изказваш, нали. Много по-добре е човек да има мнение и да го защитава, отколкото да мълчи или да бъде като мекотело, на което му е все едно за всичко.

 

 

- За социалния живот, който водиш. Ти си млад човек и със сигурност редовно хвърляш по един поглед на смартфона си и проверяваш профила си във Facebook. Няма нужда да се извиняваш, че го правиш, защото това е твоят начин на живот. Но все пак се старай да не прекаляваш и да не игнорираш приятелите си, за да се ровиш в интернет. Реалният живот е много по-хубав от виртуалния!

 

- За раздялата с гадже. Няма нужда да се извиняваш на човек, с когото не виждаш общо бъдеще. Да, преди време пътищата ви са се срещнали, но ето, че е дошъл моментът да се разделят. Не се извинявай за решението, което си взел, просто обясни как седят нещата и се опитай да се разделите по цивилизован начин.

 

- За грешките на другите. На всекиго се случва да допуска грешка, но няма нищо лошо, когато някой друг я посочи. Така че не се извинявай на сервитьора, когато допусне грешка и ти донесе портокалов сок, вместо сок от праскова. Кажи му за разминаването, без да се извиняваш. Все пак не си ти виновен, а той, нали?

 

- За закъснял отговор. В днешно време хората водят толкова забързан начин на живот, че е нещо нормално да забравиш да отговориш или да върнеш обаждане. Не се извинявай, просто напиши отговора си и го изпрати.

 

- За десерта, който си си поръчал. Да, знаеш, че няма да умреш, ако не изядеш парче шоколадова торта, но защо трябва да се лишаваш, ако като цяло водиш здравословен начин на живот и спортуваш редовно? Хубаво е човек да си доставя удоволствия, а вкусното хапване е едно от тях.

 

- За помощта, която си поискал. На всеки се случва да има помощ понякога и това не бива да те притеснява, нито да те кара да се извиняваш, че я искаш. Сега ти имаш нужда от помощ, след време някой друг ще поиска от теб.

 

- За уединението, от което имаш нужда. Няма значение дали става въпрос за работата, училището или когато си с приятели. Ако имаш нужда да останеш сам и никой да не те закача, това е твое право на избор, което никой не бива да коментира и нарушава.

 

- Когато не оставяш бакшиш на сервитьора. Бакшишът не е нещо, което задължително трябва да оставиш, когато плащаш сметката. Оставя се, ако си бил доволен от обслужването, ако не си, може да си платиш само сметката, без да оставяш пари отгоре.

 

- Когато си болен. Защо ти е да се извиняваш на приятелите си, че си болен и ще пропуснеш партито. Все пак надали ти е кеф да боледуваш и да си седиш вкъщи. Съобщи им факта, че си болен и дотам.

 

- Когато казваш истината, след като са те попитали. Представи си, че твоята приятелка иска мнението ти за новото ѝ гадже и ти казваш това, което мислиш. Няма нужда да ѝ се извиняваш, ако не харесва мнението ти, защото все пак тя е тази, която го е потърсила.

 

- За това, че не обичаш животните. Ами в крайна сметка не всеки ги обича. Няма нужда да се извиняваш, важното е да не ги нараняваш.

 

- За това, че работиш много. Нормално е да говориш често за работата си, ако работиш много. Но не е нужно да се извиняваш на хората за това, все пак това е твой личен избор. И въпреки това се старай да не прекаляваш и да не изпадаш в детайли, за да не станеш скучен.

 

- За това, че стаята ти е разхвърляна. Както някои хора са подредени, така други предпочитат да живеят в хаос. Не се извинявай, че си от вторите, все пак ти си у дома и стаята ти може да изглежда както прецениш. А и все пак е по-важно дали душата ти е подредена, а не домът ти.

 

 

- Когато казваш „не“ и не обясняваш защо. Така си преценил, така си отговорил, не си длъжен да даваш обяснения на никого.

 

- Когато помолиш да ти бъде повторено. Няма значение дали си се разсеял за секунда или събеседникът ти говори тихо, важното е, че не си чул и имаш нужда да ти се повтори.

 

- За това, че харчиш парите си за дрехи, екскурзии и т.н. В крайна сметка парите са си твои и ти преценяваш за какво да ги даваш. Като ти е кеф да ходиш всеки ден на шопинг – прави го. Като ти е кеф да пътуваш – пътувай! Важното е да се чувстваш добре и да си щастлив от нещата, които правиш.

 

- За това, че не показваш чувствата си. На някои хора наистина им личи отдалеч, когато са влюбени и имат връзка. Има обаче и такива, които изглеждат по един и същи начин, когато имат гадже и когато са необвързани. Хората са различни, затова няма нужда да се извиняваш, че не изразяваш чувствата си толкова ясно, колкото другите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия