Полезни съвети за начинаещи къмпингуващи

2015-06-16 12:15:00
Полезни съвети за начинаещи къмпингуващи
Снимка: iStock

От няколко години твои приятели ти предлагат да ходите на палатки лятото, но ти всеки път им отказваш. Това лято обаче си решил/а да опиташ и да видиш дали е толкова невероятно изживяване, колкото твърдят всички. За да си прекараш максимално добре обаче, трябва да бъдеш подготвен, затова виж нашите съвети:

 

Когато пристигнеш на мястото, където ще нощувате, огледай хубаво местността и си избери най-подходящото според теб място за опъване на палатката. Хубаво е да намериш най-равното и сухо място, както и да се огледаш за дупки, хралупи и бърлоги на животни, които е добре да избягваш. Разчисти всички камъни, за да не стане така, че да не можеш да заспиш през нощта, защото все нещо те убива. След това отидете и съберете дърва за огън.

 

Ако досега никога не си разпъвал палатката, в която ще спите, задължително го направи, преди да отидеш на планина/море. Все пак не искаш това да ти отнеме часове наред и да ти скапе настроението, нали?

 

 

Препоръчително е палатката да се намира близо до водоизточник, особено ако имате планове да седите няколко дни. Така ще имате винаги под ръка вода да пиене и за готвене.

 

Не забравяй, че разположението на палатката трябва да е в посока, при която главите се намират по-високо от останалата част на тялото.

 

Ако ще нощуваш високо в планината, имай предвид, че не добра идея палатката да се опъва на голи била и хребети, особено зимно време, защото оттам минават лавините. Добре е да умееш да преценяваш условията на различните места – в равнините – наводненията, на морето – вятъра, в планините – лавините.

 

След като разпънеш палатката си, задължително ѝ дръпни ципа. В противен случай рискуваш в нея да се настанят най-различни буболечки, които няма да можеш да изгониш и ще те лазят цяла нощ. А може и някоя змия да потърси подслон в палатката ти.

 

Целият багаж трябва да се държи в палатката, защото след залез слънце земята става влажна.

 

Храната е добре да бъде извън палатката на високо място, където да е максимално защитена от дивите животни.

 

При лошо време като силен вятър и дъжд, трябва да се направи окопаване и допълнително укрепване на палатката с колчета.

 

Палатката трябва да се проветрява няколко пъти дневно заради влагата, която се образува вътре, въпреки че седи затворена нощно време.

 

Преди да прибереш палатката, задължително я остави за известно време на слънце, за да успее да изсъхне. След това извади всички предмети от нея, закопчай циповете и я сгъни бавно и внимателно, за да може въздухът да излезе от нея.

 

Когато решите да палите огън, трябва да изберете място, което е достатъчно обезопасено. Обградете огъня хубаво с камъни.

 

Също така е добре да прецените посоката на вятъра, за да не стане така, че димът да отива към палатките. Задължително използвайте сухи дърва за разпалване, а не боклуци, защото те са опасни за здравето.

 

Ако сте решили да не гасите огъня през нощта, задължително трябва да си направите график за неговото поддържане. Сменяйте се през няколко часа.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия