Как да спреш да си егоцентричен човек

2015-06-18 12:01:00
Как да спреш да си егоцентричен човек
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки човек е малко или много егоист. Това всъщност е нормално, защото иначе се превръщаш в наивен човек, от който всички се възползват. Проблемът е, че трябва да знаеш как да контролираш егото си. В отношенията с приятелите, например няма нужда от егоцентризъм. Егоцентричните хора не са любимци на околните. Как да спреш да си егоцентричен?

 

Започни да обръщаш внимание на хората около теб. Ако започнеш да се вглеждаш в хората, с които комуникираш, ще разбереш, че те също изпитват емоции. Могат да бъдат разстроени, щастливи, тъжни или просто отегчени. Опитай се да разпознаваш емоциите у хората. Питай ги как се чувстват, но не само от куртоазия, а наистина се опитай да им помогнеш.

 

 

Постави се на чуждото място. Научи се да мислиш как се чувства другия, преди да го съдиш. Хората често пъти лепят етикети на околните, защото така е по-лесно. Не се поставят на тяхно място, не си представят живота им и затова лесно ги обвиняват. Преди да лепнеш етикет, опитай се да опознаеш един човек и след това да го съдиш.

 

Запомни, че хората си имат собствен живот също. Всеки има различен вкус и това е нещо нормално. Разбира се, че ти дружиш с хора, които ти харесват и са ти приятни. Но това не бива да те кара да мразиш останалите. Всеки има право на избор и трябва да бъде толерантен към околните.

 

Опознай хората около себе си. Колко често се запознаваш с нови хора? Вероятно всеки ден – в училище, в университета, в близкото кафене, в дискотеката. Но познаваш ли пощальона, познаваш ли портиера в блока ти или касиерката в магазина? Опитай се да ги опознаеш, поговори с тях. Не се дръж пренебрежително с тях, само защото ги подценяваш заради професията им.

 

Направи нещо добро за приятел. Имаш възможност да помогнеш на приятел? Тогава не се колебай. Престани да мислиш какво би ти коствало на теб и направи всичко по силите си. След това ще се чувстваш много по-добре, а трудностите сближават хората.

 

Участвай в доброволческа акция. Защо не станеш част от Червения кръст или друга доброволческа организация. Ще се запознаеш с много нови хора, ще участваш в благотворителни акции и ще помагаш на хора, изпаднали в нужда. Така определено ще преглътнеш егото си и ще станеш по-добър човек.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия