Няколко начина да станеш по-умен

2015-05-18 14:17:00
Няколко начина да станеш по-умен
Снимка: Dreamstime

Сигурно си мислиш, че няма как да станеш по-умен. Това не е вярно. Ако ежедневно полагаш усилия за паметта си, може да направиш паметта си по-добра и да си служиш с мозъка по-ефективно. Как да стане това?

 

Чети книги - днешните младежи хич нямат навика да четат книга преди сън, защото се приспиват със смартфона си. Трябва обаче да прочиташ поне по 1 книга седмично, като жанрът „фантастика“ дава възможност на читателя да погледне на нещата от друг ъгъл, което е полезно за въображението и за мозъка като цяло.

 

 

Чети вестници – не само книгите са полезни за интелектуалното ти състояние. Когато редовно четеш вестници, ти ще си достатъчно информиран за случващото се по света и у нас. По този начин ще имаш възможност да свържеш две неща, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Отделно ще можеш да водиш актуални разговори с различни хора, благодарение на нещата, които си прочел във вестника.

 

Абонирай се за канали и списания с интересна информация – няма нищо лошо да гледаш телевизия, стига да не си пълниш главата с глупави предавания и сериали. По Discovery, Animal Planet и другите подобни канали има доста интересни предавания, от които може да научиш любопитни неща. Също така има и интересни списания, където пишат неща, които трудно ще намериш в интернет.

 

Чети редовно любимите си източници на информация – най-вероятно имаш достатъчно свободно време, за да посещаваш редовно любимите си сайтове и блогове. Това е хубав навик, който ще ти помогне да четеш само нещата, които наистина те интересува.

 

Измисляй по няколко нови идеи на ден – добре е тези идеи да са осъществими, но може да мислиш и за неща, за които е трудно да направиш нещо по въпроса като глобалното затопляне, мирът по Земята и т.н. Няма значение в какъв аспект са идеите ти, важното е мозъкът ти да работи.

 

Направи си списък – добре е да си наясно с нещата, които си успял да направиш през деня. По този начин ще видиш дали се справяш достатъчно добре или си прекалено мързелив. На другия ден направи нов списък и виж как вървят нещата. След като видиш черно на бяло какво си свършил през деня, с течение на времето най-вероятно ще станеш по-продуктивен, ако не си достатъчно в момента.

 

Направи си още един списък – този път той трябва да е разделен на две части, като едната е свързана с работата, която искаш да свършиш сега, а другата с това, което искаш да постигнеш в бъдеще. За втория списък може да напишеш по-дългосрочни цели, които да осъществиш в следващите няколко години.

 

Споделяй – добре е информацията, която си научил, да бъде споделена с други хора, за да могат и те да научат нещо интересно, за което не са успели да разберат до този момент. Възможно е и ти да научиш още нови неща, ако човекът, на когото споделяш, има познания по темата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия