Болестите на съвремието

2014-07-01 13:30:00
Болестите на съвремието
Снимка: thinkstockphotos.com

С течение на годините някои болести отшумяват и изчезват напълно, но на тяхно място се повяват други. Все пак трябва да има баланс на Земята. Вижте кои са най-разпространените болести в днешно време:

 

Стрес – това може по дефиниция да не е болест, но определено има неблагоприятно влияние върху хората. Много неща могат да доведат човек до стрес – липса на сериозна работа, здравословни проблеми, неверни приятели, неразбирателство в семейството и т.н. Стресът представлява физическа, умствена и емоционална реакция на човешкия организъм към това, от което човек се притеснява или което го изнервя. Доказано е, че човешкият мозък не може да направи разлика между реална и измислена запраха, така че когато ситуацията е опасна, той реагира като при реална заплаха.

 

Затлъстяване – излишните килограми се трупат лесно. Най-често това се случва след неправилно хранене и липса на физическа активност. Статистиката показва, че в САЩ повече от половината население страда от затлъстяване. Когато човек е дебел, той рискува да се разболее от куп болести. За да не си докара човек излишни здравословни проблеми, трябва да се отърве от излишните килограми по здравословен начин – промяна на хранителния режим и редовни тренировки.

 

Синдром на карпалния тунел – тази болест се среща основно при възрастните жени и работниците, които извършват еднообразни движения на китките по време на работа – китаристите, барабанистите, преводачите на жестомимичен език, работещите на компютър и т.н. С времето човек все по-трудно сгъва китката си, изтръпва и се схваща средния му нерв, спада чувствителността на дланта.

 

 

Сърдечно-съдови заболявания – както вече споменахме в днешно време хората водят изключително заседнал начин на живот, което води до затлъстяване и затруднява работата на сърцето. Човек трябва да тренира от време на време, защото човешкото тяло има нужда от раздвижване. По време на физическо натоварване в организма се отделят вещества, които повишават настроението и човек усеща прилив на енергия.

 

Рак на белите дробове – повечето хора смятат, че замърсената околна среда е виновна за появата на тази болест. Истината е, че виновни за хората. Когато човек пуши редовно цигари или се намира в компания на пушачи, той поема около 4 000 вредни вещества, чиято концентрация е 300-1000 пъти по-висока от допустимите норми. Освен това е доказано, че в голяма част от случаите ракът на белите дробове е следствие на употребата на цигари.

 

Синдром на хроничната умора – това е сравнително нова болест, която се е появяла преди 20-30 години, когато животът станал доста по-забързан от преди. Засяга основно младежите, които водят най-активен начин на живот. Те се оплакват от мускулни болки, проблеми със съня, загуба на тегло и хронична умора. Дори, когато човек си почива дълго време, той не успява да се възстанови и да се почувства отпочинал.

 

Освен тези добре познати болести, има някои, които също са известни, но това не ги прави по-малко загадъчни. Виж кои са те:

 

Шизофрения – това определено е едно доста интересно и загадъчни психическо заболяване. Болните не могат да направят разлика между реалност и измислица. Често имат халюцинации, говорят несвързано, а понякога дори изпадат в маниакални състояния. За момента все още няма тестове, които да помогнат за откриването на болестта в по-ранен стадий.

 

Птичи грип – това е сравнително ново заболяване. Хората нямат изграден имунитет към него и затова той носи голяма потенциална опасност от пандемичен взрив. Към момента са известни няколкостотин случая на заболели, като половината от тях са с фатален край. В момента се разработва ваксина срещу птичия грип.

 

Болест „пълзяща кожа“ - и това е нова болест, която учените откриха наскоро. Хората, които страдат от нея, споделят, че имат усещането, че под кожата им пълзят насекоми. Там няма никакви животинки, но въпреки това усещането е доста реално и неприятно. Известно време след появата на първоначалните симптоми на тези места се появяват отворени рани.

 

Автоимунни нарушения – има доста болести, които са свързани с автоимунните нарушения, като най-известните са кожната туберкулоза и морската болест. Учените все още не могат да открият причината за тяхната поява.

 

СПИН – болестта е била открита за пръв път преди 25 години. В днешно време тя е разпространена навсякъде, засяга доста хора, но въпреки това все още няма лекарства, които да лекуват болните от СПИН.

 

Алотрифагия – тази болест е известна още като „извратен апетит“. Има хора, които изпитват нужда да ядат неща, които не са предназначени за ядене – тебешир, хартия, гума, стъкло и т.н. Според някои специалисти на хората им се дояждат тези неща, защото имат недостиг на минерали в организма, но засега не са установени точните причини, всичко е на основата на предположения.

 

Спатистическа псевдосклероза – известна е още като „луда крава“. Заразяването става след консумация на месо от болно животно. До този момент всеки, който е страдал от тази болест, е починал. Все още няма открито лекарство срещу това заболяване.

 

Алцхаймер – доста стари хора страдат от тази болест. С течение на времето те губят паметта си и трудно запомнят нова информация. Учените все още не са открили причината за появата на болестта.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия