Как да избереш какво да учиш след 12-ти клас

2015-05-15 15:59:00
Как да избереш какво да учиш след 12-ти клас
Снимка: Dreamstime

Тази година завършваш гимназия или ти остават още 1-2 години до този момент и сериозно се чудиш накъде да тръгнеш. Знаеш, че е хубаво да продължиш образованието си и да имаш висше, но не си сигурен какво ти се учи. Като малък си искал да стане едно, като тийнейджър друго, а сега май ти се върти трета идея. Добре е да помислиш сериозно в какво си добър, в каква сфера искаш да се развиваш и има ли бъдеще това, с което имаш намерение да се захванеш. Най-важното обаче е да учиш и да работиш нещо, което ти доставя удоволствие, защото така сам ще имаш мотивация да се развиваш и да ставаш все по-добър и по-добър.

 

 

В момента може да се чувстваш уплашен, объркан и дори притиснат от времето или от родителите си. Успокой се! Каквото и да запишеш сега, ако след време разбереш, че това не е твоята специалност, веднага може да кандидатстваш наново и да започнеш да учиш нещо друго. Също така не забравяй, че след бакалавърската степен има магистратури, тогава може да си избереш нещо друго, което ти се учи, стига да не става въпрос за право, медицина, стоматология, инженерни науки и т.н. При тях трябва и бакалавърската степен да ти е в същата дисциплина.

 

Както вече споменахме, хубаво е да помислиш и да си отговориш на въпроса: „В какво съм добър?”. Да ходиш на работа може да бъде както бреме, така и удоволствие. Това зависи не само от шефа и от колегите, но и от професията, която имаш. Ако се занимаваш с нещо, което ти доставя удоволствие, няма да изпитваш негативни чувства всяка сутрин, преди да отидеш на работа. Ако не знаеш какво би правил с удоволствие всеки ден по 8 часа 5 дни седмично, може да си направиш кариерни тестове или да се консултираш със специалист по кариерно развитие.

 

Ако и след това все още си объркан и не знаеш с какво ти се занимава, спри се на максимално широка специалност, която ще ти даде по-богат избор на професии, когато завършиш висшето си образование.

 

Когато избираш накъде да продължиш обучението си, много е важно да не се ръководиш от чуждото мнение. Хубаво е да го вземеш под внимание, особено това на родителите ти, но изборът трябва да бъде изцяло твой, защото все пак ти си този, който ще учи в следващите няколко години и който ще работи по специалността си евентуално до пенсиониране.

 

Каквото и да става, не забравяй, че изборът е твой! Ти избираш!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия