Грешките, които трябва да избегнеш, ако ще учиш в чужбина

2014-10-24 14:55:00
Грешките, които трябва да избегнеш, ако ще учиш в чужбина
Снимка: thinkstockphotos.com

Ученето в чужбина определено е невероятно преживяване. Всеки, който е учил извън страната си, знае за какво става въпрос. Но разбира се като всяко преживяване и това ще бъде такова, каквото сам си го направиш. Както има много начини да си прекараш незабравимо и да си създадеш спомени за цял живот, така може и да не извлечеш максимума от престоя си там. Всичко зависи от теб и е в твоите ръце!

 

Кои грешки не бива да допускаш, когато учиш в чужбина?

 

Не си правиш сметка на разходите – определено най-лесно се харчат парите, които не си изкарал със собствен труд. А повечето студенти, които учат било то в България или в чужбина, харчат парите на мама и тате. Хубаво е още докато си млад да се научиш да си правиш сметка.

 

 

Много младежи са в еуфория, когато пристигнат в така мечтаната страна и университет, че забравят да си правят сметка на парите, с които разполагат. В началото те имат предостатъчно и харчат, без да се замислят. След няколко седмици установяват, че парите им са почти свършили, а до края на семестъра остава още доста време. Не забравяй, че твоите родители са направили всичко възможно, за да те изпратят да учиш на хубаво място. Затова прояви нужното уважение към тях и не пилей парите им за глупости. Още от първия ден трябва да си правиш сметката и да не си купуваш излишни неща и прекалено скъпи храни, за да имаш достатъчно финанси до края на семестъра.

 

Не пътуваш достатъчно – сега ти е паднало, възползвай се! В Европа повечето туристически градове не са далеч един от друг, така че винаги може да отидеш някъде за няколко дни и да разглеждаш забележителностите. По-добре да харчиш парите се за пътувания, отколкото за поредната дрешка или алкохол. В чужбина влаковете са изключително бързи и сравнително евтини и определено ще ти бъдат полезни, когато тръгнеш да пътуваш. Възползвай се от тях!

 

Има много младежи, които са били в чужбина, но не са пътували достатъчно, и към днешна дата съжаляват за това. За да не бъдеш един от тях, пътувай, виж малко повече от света, запознай се с нови традиции и култура.

 

Не се запознаваш с нови хора – колкото повече напредва възрастта, толкова по-малко хората се запознават с нови хора. Затова го прави сега, докато си млад! В чужбина определено ще се срещнеш с много нови и интересни момчета и момичета, затова се постарай да ги опознаеш. Ще разбереш, че колкото и различни да сме на външен вид, от който и край на света да идваме, всъщност сме еднакви.

 

Разбира се, това не означава да забравиш приятелите, които имаш в родината си. Споделяй това, което ти се случва и с тях, но имай и такива, с които може да прекараш свободното си време или с които взаимно ще си помагате в университета. Всеки има нужда от близки приятели, особено когато е далеч от семейството си.

 

 

Не се потапяш в местната култура – не е нужно да сменяш религията си или да празнуваш всичките им празници и да спазваш обичаите им, но е хубаво да се потопиш поне малко в тяхната култура. Ще видиш колко интересни са нещата, когато имаш повече информация за тях и когато им се наслаждаваш. Същото важи и за храната. Вместо да ядеш добре познатите ти храни или по-лошо – да наблягаш на junk food-а, по-добре задоволявай глада си с ястия, които трудно би намерил в България. Всяка кухня има своите очарователни храни, които си заслужава да бъдат опитани.

 

Не поемаш рискове – вече си поел един риск – откъснал си се от приятелите и семейството си и си отишъл в чужбина, за да получиш качествено образование. Не бива обаче да спираш дотук с рисковете. Трябва да поемаш нови и нови.

 

Ако си от хората, които трудно казват „Да“ и предпочитат да правят до болка познати неща, отколкото нови и интересни, свали си филма „Yes, man!“ и се опитай да промениш начина си на мислене. Не се затваряй в черупката си, млад си и трябва да експериментираш.

 

Прекаляваш с партитата – нормално е, млад човек си! За да ти бъде обаче всичко ОК, трябва да се придържаш към някакви разумни граници. Не прекалявай с консумацията на алкохол, защото това ще се отрази негативно върху портфейла ти, здравето ти и оценките ти в университета. Трудно ще си концентриран по време на лекциите и упражненията, ако си с махмурлук и надали ще имаш достатъчно свободно време да учиш, ако постоянно си на партита и умираш за сън. Затова се забавлявай, но с мярка!

 

 

Вземаш университета твърде на сериозно – не казваме, че не бива да ходиш и да учиш, а че не бива да прекарваш цялото си свободно време в библиотеката или над лекциите. Разпредели нещата си така, че да имаш време както за учене, така за своите приятели и за купони. Трябва да правиш от всичко по-малко, за да ти върви и да се чувстваш добре в кожата си. Не се лишавай от забавления, за да имаш от горе до долу шестици. Важното е какво ще ти остане в главата и да се раздаваш максимално.

 

Не щадиш здравето си - повечето младежи не обръщат почти никакво внимание на здравето си до момента, в който не почнат да се оплакват от него. Не се оставяй да стигнеш до този момент, по-добре взимай превантивни мерки. За да бъдеш в добро физическо състояние и да не страдаш от болести, трябва да се грижиш за себе си. Храни се здравословно и спортувай редовно. Ако правиш тези неща и в същото време не прекаляваш с алкохола и спиш достатъчно, със сигурност ще бъдеш здрав и ще се радваш на крепко здраве.

 

Надяваме се, че си разбрал, че човек трябва да прекарва времето си по пълноценен начин. Ученето в чужбина се случва веднъж в живота ти, затова трябва да се възползваш максимално от това време и да го оползотвориш по най-добрия за теб начин.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия