Как да реагираш, когато някой избухне срещу теб

2015-04-07 15:28:00
Как да реагираш, когато някой избухне срещу теб
Снимка: freedigitalphotos.net

Често ли ти се случва в един момент просто „да ти кипне“ и да полудееш от яд? Всеки човек е имал поне един такъв момент през живота си. В тези ситуации човек не може да мисли трезво, нито да реагира, а става още по-уязвим. Хората, с които „брашно не мелим“ се оказват най-трудните за понасяне, защото не се разбираме с тях, а ни се налага да общуваме и да ги търпим. Всеки има различен праг на търпимост, но някои хора са по-избухливи от други. Какво да правим, когато някой избухне срещу нас? Трябва ли да премълчим или да отвърнем със скандал? Истината е някъде по средата.

 

Харесвай се. Според психолозите, много хора позволяват да се държат зле с тях, защото не се харесват. Те подсъзнателно смятат, че заслужават това поведение. Трябва да се научиш да се харесваш, да се приемеш такъв, какъвто си. Гордей се с добрите си черти и се опитай да усъвършенстваш лошите. Приеми, че останалите също имат недостатъци и никой не е перфектен.

 

Не се страхувай. От какво те е страх? Защо позволяваш другите да те тъпчат? Вероятно се чувстваш слаб/а, а приемаш околните за лидери. Когато се страхуваш, е много по-лесно да те наранят, а ти да си траеш и да не покажеш възражение. Спри да разиграваш сценарии в главата си и се опълчи поне този път. Няма как да разбереш какво ще се случи, ако не опиташ. А дори да се случи най-лошото, което очакваш, то вече ще си подготвен/а за него, защото си си го представил/а.

 

Конфликт не е равносилно на скандал. Избягвай скандалите, защото те са грозни, не водят до консенсус и натоварват много. Когато видиш обезумял човек, който вика и крещи, опитай се да го успокоиш и поискай нормален разговор. Ако видиш, че не става, няма какво да направиш. Но един конфликт не винаги е скандал. Това, че имаш различно мнение, което изразяваш свободно, не е нищо необичайно. Един конфликт може да е повод за разговор и последващо решение на проблема.

 

Какво ще си помислят другите? Това е оправданието, което повечето хора изтъкват, когато си мълчат и отстъпват безгласно. Не можеш да се харесаш на всички, а и не трябва да се стремиш. Ако някой те обижда незаслужено, няма защо да си мълчиш. Трябва да изразиш мнението си, без значение дали някой ще е съгласен с теб.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия