Как да общуваш с околните според темперамента, който имат

2015-02-06 14:48:00
Как да общуваш с околните според темперамента, който имат
Снимка: Dreamstime

Ако искаш да се разбираш с повече хора, трябва да се научиш да общуваш с тях според техния темперамент. Огледай се около себе си и виж колко различни са приятелите ти, как гледат на нещата от живота, как взимат решения, как реагират в различните ситуации, какво обичат да правят в свободното си време и т.н. Има неща, които ни дразнят у някои хора и затова ние преставаме да контактуваме с тях или свеждаме комуникацията до минимум. Но дали това е най-доброто решение? Не е ли по-добре да променим малко своя темперамент, докато общуваме с човек, който се различава от нас?

 

Повечето хора не правят разлика между характер и темперамент, но има такава и тя не е никак малка. Докато характерът на човек се формира през целия живот, то темпераментът е вроден и не се влияе особено от жизнения опит. Има връзка между двете, но темпераментът е този, който определя характера, а не обратното.

 

 

Различните по темперамент хора приемат ситуациите по различен начин. Ако блъснеш някого случайно и му се извиниш, ако е сангвиник, ще се усмихне, ще приеме извинението ти и ще забрави за случилото се. Ако е холерик ще направи скандал и ще те изгледа лошо. Меланхоликът пък ще си замълчи, но ще преживее ситуацията тежко, докато флегматикът дори няма да забележи, че си го бутнал. Малцина са тези, които имат чист темперамент, при повечето хора преобладава един, но има и черти от останалите три вида.

 

Да поговорим за сангвиника. Той лесно се приспособява към промените и се интересува от всичко, което успее да му привлече вниманието. Той е общителен, енергичен, уравновесен и винаги готов да експериментира. Може да се каже, че е оптимист, който гледа позитивно на живота и лесно преживява неприятните ситуации. Сангвиниците имат изправен стоеж на тялото, изразителна мимика на лицето, бързи движения и силен глас. Чувствата им се отразяват на поведението и се менят бързо. Хората с такъв темперамент са изключително приятна компания, която успява да стане лесно център на вниманието. Когато обаче нещата около него станат монотонни, той губи интерес и става безразличен към случващото се около него. Сангвиниците са склонни да взимат необмислени решения, които са продиктувани от моментното им емоционално състояние.

 

Да поговорим за холерика. Той е бърз, има цели, към които се стреми, но лесно губи самообладание и променя настроението си. Обича да прави нови неща, но често надценява силите си и бързо изоставя новото си начинание. Обикновено холериците са неуравновесени, което ги прави лесно раздразнителни и агресивни. Те имат рязък тон, изразителна мимика и непоследователни заявления. Нервни са и затова имат нервни тикове като потропване с крак, барабанене с пръсти, гризане на нокти и т.н. Холериците често нажежават атмосферата с нервните си изблици, но се реваншират със своята работоспособност. Те са трудни за приятели, защото често избухват и нагрубяват околните. Трудно приемат критиката, макар и градивна. Холериците са доста буйни, затова е добре да насочат енергията си към някакъв спорт. Имат хубави качества като решителност, стимулиране на околните, целеустременост и организаторски способности.

 

Да поговорим за меланхолика. Той е стеснителен, сдържан и рядко показва емоциите си, но изживява нещата в себе си. Трудно се адаптира към нови ситуации и обстановки, уморява се бързо и има нужда от големи почивки. За тях е препоръчително да работят нещо спокойно, защото прекалено многото стрес е в състояние да ги направи още по-затворени и страхливи. Меланхолиците са постоянни в чувствата си и са много добри колеги и приятели.

 

Да поговорим за флегматика. Той е упорит, последователен и целеустремен. Трудно се нервира и излиза извън кожата си. Не показва често емоциите си, старае се върху нещата, които върши и обича да помага. Флегматиците са доста бавни и определено не са находчиви хора. Често са безразлични към случващото се около тях и са лениви. Ще ги познаеш по ленивата походка, оскъдните жестове и мимики и спокойното седене в една и съща поза в продължение на часове. Не обичат да говорят празни приказки, защото повечето хора ги смятат за задръстени или надути. Може да не са най-веселата компания, но когато човек е в трудна ситуация, те са тези, които наистина ще успеят да им помогнат.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BlackWings
преди 9 години

То хубаво , ама всеки човек е смесица от тези темпераменти в различна степен .


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия