Защо не трябва да ти пука за мнението на околните

2015-03-26 16:31:00
Защо не трябва да ти пука за мнението на околните
Снимка: thinkstockphotos.com

Има хора, които живеят, само за да се харесват на околните. Те се интересуват изключително много от хорското мнение и много внимават какво правят и какво говорят, за да не оставят лошо впечатление. Всъщност не трябва да ти пука какво си мислят останалите за теб. Тези, които трябва да те интересуват, са твоето семейство и най-близките ти приятели. Не се ядосвай за глупости, защото винаги ще има хора, които няма да те харесват и ще си намират причини да говорят зад гърба ти неверни неща.

 

Защо не бива да ти пука за мнението на околните?

 

Не всичко е под твой контрол - колкото и да се опитваш и да искаш да контролираш живота си, има неща, на които няма как да окажеш влияние. Ако имаш желание да се тревожиш постоянно, има много причини да го правиш. Смисъл обаче няма. Не зависи от теб дали ще се влюбиш истински сега или след години, нито дали ще ти падне случайно саксия на главата, нито дали ще спечелиш от лотарията. Има неща, които са обвързани с късмет и карма. Колкото и да се тревожиш за тях, няма как да ги промениш. Затова си свиркай с уста и си гледай кефа, без да се притесняваш какво ще ти се случи и какво си мислят и говорят хората за теб. Важното е ти да знаеш що за човек си и да не се срамуваш от живота, който имаш.

 

 

Хората имат скучен живот – замисли се, ако имаш интересни неща за правене и теми за обсъждане, дали ще седнеш с някого да говориш за съседите и за техните изневери? Не, разбира се! Щом хората са седнали да те обсъждат, явно твоят живот е по-интересен от техния и това може единствено да те радва. Безинтересното ежедневие, което имат, е достатъчно наказание от Господ, така че няма смисъл да им се ядосваш и да се опитваш да им го върнеш за лъжите, които са казали по твой адрес.

 

Всичко минава бързо – нали знаеш поговорката „Всяко чудо за три дни“. Не се притеснявай, че някой има лошо мнение за теб, защото е нужно само едно действие от твоя страна, за да му го промениш. Няма смисъл да ставаш „футболна топка на чуждото мнение“. Това, че днес някой те харесва, не означава, че утре ще е така и обратното. А и хората са такива егоисти, че повече се притесняват какво са казали и направили те, отколкото какво си казал и направил ти.

 

Ще загубиш много време – защо трябва да губиш времето си в негативни мисли и обвинения, като може да свършиш нещо полезно за себе си или обществото? Вместо да седиш и да се чудиш какво мислят хората за теб и да съжаляваш, че предната вечер си се държал неадекватно и това е рефлектирало върху околните, направи нещо полезно – погрижи се за външния си вид, отиди на масаж, научи нови думи на чужд език, почисти около блока и т.н. Всеки прави грешки, важното е да не ги повтаряш, а не да се притесняваш, да се извиняваш и после да направиш същите неща, с които да отблъснеш и нараниш хората около себе си.

 

Никой няма да те похвали – дори да си изключително съобразителен човек, дори да се държиш мило с всички около теб, никой няма да дойде при теб и да ти каже „Браво, ти си наистина страхотен човек!“. По-скоро ще си кажат, че си лицемер и че се нагаждаш според хората и ситуацията. И най-вероятно ще се окажат прави. Няма как да се харесваш на всички и и да харесваш всички. Затова се дръж естествено и прекарвай свободното си време с хора, които ти допадат и които се радват на компанията ти, а не всеки срещнат.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия