Как да бъдем по-добри през цялата година

2014-12-16 10:45:00
Как да бъдем по-добри през цялата година
Снимка: freedigitalphotos.net

По време на коледните празници се опитваме да сме по-добри. Неслучайно тогава има множество дарителски кампании, предавания с благотворителна цел и други инициативи, които ни призовават да бъдем по-добри. Но ние смятаме, че човек трябва да бъде добър през цялата година и да се стреми да прави добро постоянно. Сега ще ви дадем няколко съвета как да бъдем по-добри целогодишно?

 

Бъдете добри към себе си. За да бъдете добри към околните трябва да сте добри към себе си и да се уважавате. Това означава да се харесвате, да се усещате на място в кожата си, да се обичате, да се глезите от време на време. Не страдайте излишно за ненужни неща, не се наказвайте за грешките на другите и си давайте награди, когато постигнете нещо. Не се занимавайте с хора, които не ви уважават, които не ви обичат и се държат зле с вас. Хубаво е да сте добри, но не и наивни. Ако видите, че някой се възползва от вас, спрете да контактувате с този човек и го поставете на мястото му.

 

 

Бъдете мили с близките си. Колко често се карате с братята/сестрите си, родителите си и други роднини и то само, защото сте кисели и не сте в настроение? Това отношение не се оправя с един подарък по коледа. Опитайте се целогодишно да бъдете по-мили с близките си хора, проявявайте разбиране към тях, когато те са изнервени и ядосани. Не си изкарвайте негативната енергия върху тях, защото те не са виновни за вашето лошо настроение.

 

 

Правете поне по едно добро нещо на ден. Не може да сте добри само в края на декември, защото тогава е Коледа. Трябва да правите добро всеки ден. Помогнете на възрастен човек да пресече, купете храна на гладен човек или почерпете кафе непознат човек. Има много хора, изпаднали в нужда. Помислете си колко ненужни вещи имате вкъщи. Защо не се освободите от тях и не ги дадете на някой, който ще има по-голяма нужда от тях? Дарете ненужните дрехи на дом за сираци или на човек, който познавате и е в нужда. Сгответе вечеря и поканете самотната, възрастна съседка от долния етаж.

 

Радвайте се на чуждите успехи. За много хора е голям проблем да се зарадват на чуждото щастие. Всъщност, една такава радост ще ви донесе щастие и на вас. Когато виждате щастливи хора около себе си, вие „се заразявате“ с техните емоции и мислите по-позитивно. Ако завиждате и се ядосвате на чуждото щастие, няма да спечелите нищо. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия