От какво трябва да се откажем, за да бъдем истински щастливи? [част втора]

2014-12-01 13:15:00
От какво трябва да се откажем, за да бъдем истински щастливи? [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

Това, което искат хората е да бъдат живи, здрави, щастливи и обичани. За да успееш да бъдеш истински щастлив и доволен от живота, трябва да се откажеш от някои неща. Голяма част от хората държат на толкова много неща, които в същото време им причиняват огромно количество болка, стрес и страдание, без да осъзнават от къде идват тези негативни емоции. Ако искаш да бъдеш щастлив и усмихнат, откажи се от ... 


… поставянето на етикети – в днешно време хората заклеймяват околните в рамките на няколко минути. Често това става, без те да познават хората, доверявайки се само на интуицията си. За да не грешиш относно околните, просто им дай нужното време, първо ги опознай, а след това ги определяй какви са.

 

... оправданията – доста гора се ограничават, само защото имат навика да си намират оправдания за всичко – защо няма да учат, защо няма да отидат на дискотека, защо няма да се променят и т.н. Време е да се откажеш от услугите на оправданията.

 

 

... желанието да се харесваш на всички - има хора, на които това им е цел в живота. Те са готови да имат много маски и да ги сменят постоянно, само и само да се харесват на всички около тях. Реално те хабят излишна енергия, само за да могат да се държат така, както околните очакват. Но, замисли се, има ли смисъл всички да те харесват? За да бъдеш истински щастлив и да се чувстваш добре в кожата си, трябва да бъдеш себе си!

 

... желанието да оправдаваш постоянно очакванията на другите – животът е твой и ти трябва да го живееш така, както сметнеш за добре, стига, разбира се, това да не наранява по някакъв начин околните. В днешно време доста хора гледат живота на другите и дават съвети как да го живеят, без да обърнат внимание на собствения си. И доста хора живеят според онова, което друг смята, че е добре за него, без да се замислят дали това им доставя удоволствие. Хората са толкова заети да угаждат на капризите на околните, че престават да живеят своя живот. Животът обаче е прекалено кратък, за да не му се наслаждаваш, затова спри да слушаш околните и живей така, както ти доставя удоволствие.

 

... миналото – да, това е доста трудно и на някои хора им се струва невъзможно, но ако положиш усилия, ще стане. За да бъдеш истински щастлив, трябва да бъдеш ТУК и СЕГА, а не в миналото или бъдещето.

 

…  съпротивата срещу промените - повечето хора не харесват промените и правят всичко възможно, за да ги избягват. Ако искаш да бъдеш доволен от живота обаче, трябва от време на време да излизаш от зоната си на комфорт. В началото може да ти е трудно, но след време ще установиш, че промяната ще направи живота ти по-хубав.

 

... привързаността си – нормално е да се привързваш и да обичаш околните, но това трябва да бъде в границите на разумното. Също така е добре човек да прави разлика между любов и привързаност, защото това са две напълно различни неща. Най-напред се откажи от привързаността си към вещите, а след това и към околните. Това не означава да престанеш да ги обичаш, а да се научиш да бъдеш щастлив и без тях, тоест твоето щастие да не зависи от тяхното одобрение или присъствие.

 

... страховете си – няма човек, който да не се страхува от нещо. Важното е тези страхове да не ти пречат да водиш нормален начин на живот. Всъщност страхът не съществува, той е в нашите умове. Ние може да се справим със страховете си, ако първо обърнем внимание на вътрешния си свят. След това външният ще се нареди.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия